Несугласице око тога да ли чесму у Градском парку треба затворити или не

Повећан број аеробно-мезофилних бактерија, без опасности по здравље људи

Чесма је јуче пуштена у рад, иако су резултати Завода били готови тек јутрос

Током врелих летњих дана јавне чесме су за многе суграђане спас и освежење. У граду постоје 22 јавне чесме, али тренутно не раде све. Чесма на једном од најпрометнијих места у центру града, у Градском парку затворена је крајем прошле недеље. Последњих десетак дана притисак на тој чесми био је веома слаб, а затим су је надлежни из ЈКП „Водовод и канализација“ затворили због сумње у квалитет воде.

Завод за јавно здравље Панчево узорковао је ту воду у среду, 26. јула, а данашњи резултат показује да у води има више аеробно-мезофилних бактерија него што је Правилником о хигијенској исправности воде за пиће дозвољено. Предвиђено је 10 бактерија у 1мл воде, а резултат показује 29.

Како је рекла прим мр сц мед др Радмила Јовановић, начелница Центра за хигијену и хуману екологију Завода за јавно здравље Панчево патогене бактерије у води нису пронађене, а аеробно мезофилне бактерије у пронађеној количини нису опасне по здравље људи.

„Уколико попијете такву воду, неће вам нарушити здравље. Њихово повећано присуство указује на то да није извршена добра дезинфекција воде и због тога она није за употребу“, објаснила је докторка.

Правилник прописује да се у флашираној природној води која је у промету и више од 12 сати после пуњења дозвољава 50 аеробних мезофилних бактерија.

За руководство ЈКП „Водовод и канализација” резултати анализе нису проблематични, и чесма је јуче пуштена у рад, иако су резултати Завода за јавно здравље били готови тек јутрос.

Александар Радуловић, директор тог јавног предузећа каже да у оваквим временским условима, када се дневне температуре се пењу и до 40 степени, чесма у самом центру града мора да ради, и због тога је јуче и отворена.

Уобичајен поступак када дође до овакве ситауције је испирање мреже и хлорисање, а чесма се пушта у рад тек када три узастопна узорка буду у реду.

Завод за јавно здравље контролише воду на јавним чесмама десет пута у месецу.

 

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress