Представљена оствареност стандарда у пружању локалних услуга социјалне заштите

Потребна боља међусекторска сарадња и укључивање корисника

Другу годину заредом Град Панчево финансира услугу мониторинга и евалуацију локалних услуга социјалне заштите. Мониторинг је реализовао Покрајински завод за социјалну заштиту, а резултати су представљени у четвртак, 9. фебруара у Градској управи Панчево, где су се окупили представници установа социјалне заштите.

У програму су учествовали Дом за децу без родитељског старања „Споменак“, Удружење „На пола пута” и Дневни Боравак „Невен“, који функционише у оквиру ШОСО „Мара Мандић“.

Како је објаснила Маја Думић, саветница за социјалну заштиту у Покрајинском заводу за социјалну заштиту, током евалуације сагледавани су стандарди који постоје код пружаоца услуга, а указано је и на могућности унапређења квалитета услуга.

Покрајински секретаријат дао је и препоруке пружаоцима услуга и представницима локалне самоуправе које укључују наставак развоја локалних услуга, наставак евалуације пружаоца услуга, а указано им је и да би требало да у што већој мери укључују саме кориснике у планирање и реализацију услуга.

Такође, током провере закључено је да пружаоци услуга треба што боље сарађују са представницима других сектора – здравства и образовања.  Уочено је да као и претходних година недостају стручни радници у установама социјалне заштите, најпре због забране запошљавања у јавном сектору.

Jованка Томић,  координаторка Дневног боравака „Невен“, каже да је врло задовољна сарадњом са Покрајинским заводом, пре свега због велике помоћи која је пружена установи приликом прикупљања документације и израде за лиценцирање услуге Дневног боравка. Такође, препозната је и потреба увођења нових услуга социјалне заштите, као што су предах и радни центар.

Удружење „На пола пута” током ове године радиће на унапређењу постојећих услуга. Марина Илија, водитељ услуга социјалне заштите у том удружењу каже да су од Покрајинског завода добили смернице како да унапреде рад, и да су током програма представници завода обишли кућне заједнице, у којима се пружа услуга становања уз подршку за особе са инвалидитетом.

Присутнима су се обратили Саша Павлов, градоначелник Панчева и Миленко Чучковић, члан градског већа задужен за подручје рада, запошљавања и социјалне политике, који је истакао да Град Панчево води рачуна о социјалној заштити и да у ту сврху издваја 345 милиона динара.

Ивана Предић

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: