ВОДИЧ КРОЗ ЖИВОТ

Покретач отпора је сиромаштво

Ово је нови начин окупљања који је веома моћан и који још није довољно истражен од стране стручњака

Сведоци смо протеклих дана окупљања младих широм Србије у знак протеста против резултата избора за Председника Србије. Велики број младих људи је изашао на улице протестујући са веома јаким емотивним набојем. Емоције љутње и беса су јако изражене. Млади људи су носиоци сваке револуције, управо зато што емотивно реагују на неправду. Они неправду виде свуда око себе и не мире са са тим.

Покретач овог отпора је по мом мишљењу сиромаштво. У двадесет првом веку проток информација је веома брз, готово тренутан. Тако сви сада знају како се живи у било ком делу света. Нормално је и људски да сви желе да живе добро и у миру. Млади желе да раде и зарађују, да живе у миру и уживају у животу. Многи од њих не желе да се баве политиком, нити да се политика бави њима. Овакав став има много младих у целом регион у бивше Југославије.

До сада није било могуће доћи до оваквих циљева без помоћи политике. Међутим, сада уз помоћ друштвених мрежа могуће је организовати покрет отпора који нема идеологију и који није политички обојен. Ово је нови начин окупљања који је веома моћан и који још није довољно истражен од стране стручњака – како настаје, како се развија, у ком правцу може да оде, колика му је моћ.

Мислим да озбиљно треба схватити захтеве ових младих људи и њихову снагу. Већина људи који су данас код нас на власти прошла је и сама неки вид бунта. Протести су многима омогућили позиције које данас имају, зато би  било добро да не игноришу ову побуну него да се озбиљно припреме и уђу са њима у дијалог.

Наравно, могуће је протест и угушити. Међутим, то само одлаже решавање проблема који може у међувремену и да нарасте. Млади који учествују у покрету су у већини случајева неискусни о подложни манипулацији споља и изнутра. Али, то не значи да треба потценити њихово мишљење и њихове емоције.

Svetlanka

Пише: Светланка Кнежевић, психотерапеут

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress