Одржана завршна трибина пројекта „Покрени друштво”

Подстицање активизма младих

У петак, 14. септембра у Градској управи Панчево одржана је завршна трибина у оквиру пројекта „Покрени друштво“ у организацији Connecting-a и Центра за развој Србије.

На трибини су говорили Лазар Марићевић, испред Центра за развој Србије, Никола Вељковић и Дениз Хоти, испред удружења Connecting, као и четири представника тимова младих који су учествовали у пројекту. Том приликом представљени су резултати пројекта, односно пет акционих планова: Акциони план за мапирање локација на којима недостају контејнери, Унапређење социјализације деце и младих са сметњама у развоју у оквиру локалне заједнице, Акциони план за информисање младих у области каријере, Акциони план за отварање алтернативног креативног центра и Акциони план за смањење дискриминације у локалној заједници.

„Покрени друштво” је пројекат који за главни циљ има подстицање активизма младих и њихово укључивање у процесе решавања проблема у локалној заједници. Реализује га Центар за развој Србије у 10 градова широм земље, а у Панчеву се спроводи уз координацију удружења Connecting.

У оквиру пројекта одржана су два семинара која су окупила двадесет троје младих активиста и активисткиња са идејом да се што већи број младих укључи у друштвени живот својих локалних средина. Учесници су имали прилику да идентификују актуелне проблеме и дају предлоге за њихово решавање, на основу чега је на крају израђено пет акционих планова. Такође, кроз посебан сет активности били су у могућности да унапреде вештине излагања и промоције акционих планова, а најбољи планови биће објављени у брошури са акционим плановима.

Лазар Марићевић, председник УО Центра за развој Србије, рекао је да овај пројекат има образовни карактер и додао:

„Имамо обучене младе људе који сада знају како да креирају акционе планове у будућности. Успели смо да покажемо да млади, како у Панчеву, тако и у другим градовима, нису незаинтересовани и пасивни. Они се интересују за проблеме у њиховом окружењу“.

Дениз Хоти, извршни директор удружења Connecting, рекао је:

„Не постоје људи који ће доћи, извадити чаробни штабић и решити све проблеме. Ми смо ти који то можемо и треба да урадимо и зато је овај процес био важан за младе“.

Једна од учесница, Невена Стајковић, која се са својим тимом бавила проблемом недостатка контејнера у појединим деловима града, испричала је зашто је њој важно учешће у овом пројекту.

„Проблеми постоје око нас, али се све своди на причу и критику постојећег стања, али се ништа не предузима. Ово ми је била прилика да се ухватимо у коштац са проблемима. То је можда један мали корак ка решавању неког већег проблема, али ми смо срећни да можемо да направимо тај корак“, исткла је она.

Учесница програма, Александра Томашевић, напоменула је да је важно бити истрајан како би се ови акциони планови спровели у дело, јер је за неке резултате потребно и време, са чиме су се сложили и остали учесници и учеснице.

Редакција

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: