Историја Народног музеја Панчево

Подрум зграде Магистрата – сведок бурне прошлости

У подруму музеја налазио се затвор Гестапа, озлоглашене нацистичке тајне полиције. У једној од ћелија била је заточена и Мара Мандић, учитељица и народни херој, која је одатле одведена на вешање.

Данас музеј, а некада библиотека, општина, архив, али и затвор. Зграда на Тргу краља Петра сведочи о прошлости Панчева. Поред многих експоната који се данас могу наћи у Народном музеју Панчева, о прошлости града од 19. века до данас најбоље сведочи подрум некадашње зграде Магистрата.

Зграда Магистрата у Панчеву саграђена је 1838. године. У то време Панчево се налазило у саставу Хазбуршке монархије и било је један од важних упоришта банатске војне границе. Градска кућа се пре изградње нове зграде налазила у кући породице Врета која је била на истој локацији где и данашњи Музеј. Кућа породице Врета је откупљена заједно са још три суседне куће и на њиховом месту саграђена је зграда Магистрата. Пројекат зграде израдио је мајор Хајман и камен темељац постављен је 1833. године, а изградња је трајала пет година.

У згради се до 1965. године, у разним облицима, услед неколико промена власти, налазила општинска управа. Након измештања општине, у згради магистрата остали су музеј, библиотека и архив. Тако је било све до 1982. године када у згради остаје само градски музеј.

У овој импозантној грађевини посебно је интересантан њен подрум. У њему су се до средине 50-их година налазиле затворске просторије. Записи затвореника на зидовима ћелија у подруму данашњег Музеја сведоче о бурној прошлости града.

Један од најмрачнијих периода које ова зграда памти био је Други светски рат. Тада се у подруму музеја налазио затвор Гестапа, озлоглашене нацистичке тајне полиције. У једној од ћелија била је заточена и Мара Мандић, учитељица и народни херој, која је одатле одведена на вешање. Након ослобођења, нацистичку тајну полицију заменила је комунистичка. Тако су непосредно после Другог светског рата у притвору ОЗНЕ своје последње дане проводили Панчевци који су страдали без суђења, у згради на којој стоји Цицеронов цитат: „Правичност је основ владавине“.

Данас је подрум отворен за посетиоце, а неретко се користи и за снимање филмова. Зграда је данас под заштитом Завода за заштиту споменика културе као споменик културе од великог значаја.

Илија Тепшић

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: