Пројекат Удружења параплегичара и квадриплегичара Јужног Баната

Подршка женама са инвалидитетом

Борба против вишестурке дискриминације

Удружење параплегичара и квадриплегичара Јужног Баната, ове године спроводи пројекат „Бирам живот жене“, уз финансијску подршку Града Панчева.

У оквиру пројекта, на Међународни дан толеранције, 16. новембра, у просторијама Удружења, одржана је радионица за 10 жена, коју је водила Татјана Стојшић Петковић из Новог Сада, психолошкиња са дугогодишњим искуством особа са инвалидитетом.

Пројекат је усмерен на пружање подршке женама са инвалидитетом, њихово оснаживање и већу видљивост са циљем веће укључености жена са инвалидитетом у све области друштвеног живота, као и на упознавање начина за остваривање права на репродуктивно здравље, кроз планиране активности (радионице, медијско промовисање, публикације), које доприносе подизању свести и оснаживању жена са инвалидиттетом.

„Жене са повређеном кичменом мождином којима се највише бави ово удружење су углавном кориснице инвалидских колица. Оне су често маргинализоване у друштвеном и породичном животу, односно нису видљиве у својим срединама“, наводи Александра Мања, председница Удружења параплегичара и квадриплегичара Јужног Баната.

Мали проценат евидентираних жена са инвалидитетом, у друштвеном животу говори и о томе да се оне теже одлучују да се укључују у друштвене токове, кажу у Удружењу.

На основу истраживања Светске здравствене организације 10 одсто становника планете, или око 500 милиона људи, има неки инвалидитет (локомоторни, ментални или сензорни): урођени или стечени. Данас, само у земљама Европске Уније има 42 милиона особа са инвалидитетом, од чега су 51 одсто жене.

„Жене су генерално дискриминисане по основу пола, а жене са инвалидитетом и по основу пола и инвалидности. Изолација и непризнавање засновани на култури и традиционалним ставовима и предрасудама често више утичу на жене него на мушкарце са инвалидитетом. Изолација жена са инвалидитетом води мањку самопоштовања и негативним осећањима“, истиче се у саопштењу Удружења.

Пројекат „Бирам живот жене“ реализује се у складу са: Конвенцијом о правима особа са инвалидитетом, чији је потписник РС и Националном стратегијом за унапређење положаја ОСИ до 2020. године.

Генерална скупштина Уједињених нација усвојила је Конвенцију о правима особа са инвалидитетом 13. децембра 2006. Република Србија је потписала Конвенцију 17. децембра 2007, а ратификовала ју је 29. маја 2009. године. Ратификацијом је Конвенција постала део домаћег законодавства. Конвенција о правима ОСИ у чл. 6 говори о томе да су државе уговорнице свесне да су жене са инвалидитетом изложене вишеструкој дискриминацији и да ће државе у том погледу предузимати мере како би им обезбедила потпуно и равноправно остваривање свих људских права и основних слобода.

Редакција

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress
%d bloggers like this: