Две деценије Удружење Рома Нови Бечеј

Подршка за више од 6.000 Ромкиња

Удружење Рома Нови Бечеј регистровано је 17. јуна 2000. године, и ове године прославља 20 година успешног рада. За две деценије чланице и активитскиње удружења, пружале су услуге Ромкињама, њихвој деци, и локалним зајединицама не само у Новом Бечеју, већ и у Панчеву, Зрењанину, и другим војовођанским градовима. Удружење Рома Даница“ Панчево, са седиштем у Јабуци, је део Удружење Рома Нови Бечеј, а на локалу су реализовале различите пројекте усмерене ромским девојчицама и женама. Пружају подршку у прибављању личних докумената, остваривању права на социјалну помоћ, посредују у комуникацији и медијацији са локалним механизмима подршке Ромима и Ромкињама…

Удружење је током тог периода пружило подршку за више од 6.000 Ромкиња, и другим женама из мањинских заједница, пружена је помоћ за 70 ромских девојчица и њихових породица да се одупру пракси раног дечјег брака. Такође, Удружење Рома радило је и на стручном оспособљавању Ромкиња, Рома и припадника и припадница других мањина, ради лакшег проналажења посла, и на овај начин подржало је више од 100 особа, а пружали су и правну помоћ пред домаћим и европским судовима.

Захваљујући удружењу отворен је први ромски вртић, успостављен СОС телефон на језицима националних мањина, који и данас ради, а активисткиње су се бавиле и подстицањем локалних механизама институционалне сарадње и успостављања механизама подршке маргинализованим женама са искуством насиља на нивоу АП Војводине.

Како кажу у удружењу, организација тек јача свој рад и утицај, у циљу промене живота Ромкиња и других вишеструко маргинализованих жена. И током ванредног стања и пандемије, удружење није престајало са радом.

„Свој рад смо подигле на ниво друштвених мрежа и доступност СОС телефона 24/7 на мобилним бројевима и путем интернета. У томе нисмо заборавиле и да посећујемо Ромкиње које немају телефон, струју и друштвне мреже, чиме смо јасно ставиле до знања својим корисиницма да неће бити саме, без обзира на околности“, каже Даница Јовановић, менаџерка удружења.

Поводом јубилеја, активисткиње су израдиле и видео који је доступан на линку.

Редакција

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: