Пријаве за програм „Кад порастем бићу..."

Подршка младима у избору занимања

Награђивани програм „Кад порастем бићу…“ који су осмислили активисти Организације за развој каријере и омладинског предузетништва „Connecting“, биће одржан ове године по трећи пут. Намењен је омладинцима од 14 до 18 година, са територије јужног Баната, а основни циљ програма је да се млади током интезивних радионица, оснаже да доносе одлуке о покретању сопственог посла, наставку каријере или школовања.

Активности „Connecting-а“, који ове године обележава пет година постојања, и сам програм представљени су јавности у понедељак, 23. априла, у кафеу „Галерија“. Дениз Хоти, извршни директор „Connecting-а“ представио је организацију која према његовим речима, има за циљ да креира окружење које ће разумети младе, подржавати их и омогућити им да остваре свој потенцијал.

„Кад порастем бићу…“ ће ове године бити одржан почетком августа, у виду седмодневног кампа. Биће примљено 14 младих људи, а пријаве се могу доставити до 31. маја, попуњавањем формулара на линку.

Као и претходних година програм ће бити подржан од стране две средње школе: Техничке школе „23. мај“ и Електротехничке школе „Никола Тесла“. Директори ових школа Наташа Зечевић и Никола Ћурчин, истакли су колико је каријерно вођење и саветовање битно за младе људе, те да „Connecting“ то одлично ради.

Од 7. маја у три школе, две горепоменуте и Економској школи „Паја Маргановић“, биће спроведене радионице на којима ће бити представљен програм „Кад порастем бићу…“.

Најмлађа учесница програма, Тамара Тодоровић, ученица осмог разреда Основне школе „Исидора Секулић“, која је прошле године учествовала у кампу, испричала је присутнима своје искуство. На почетку није имала идеју чиме би желела да се бави, да би на крају програма добила јаснију слику.

„После прве радионице ми је пао камен са срца, јер сам видела да се не разликујем много од вршњака по питању неодлучности око избора занимања. Учествовали смо у радионицама писања биографија, радили тестове професионалне орјенатције и упознавали се са различитим занимањима. Кроз тестове сам пронашла групу занимања којима бих могла да се бавим, кроз програм сам нашла себе и сматрам да ћете и ви“, поручила је младима Тамара.

На скупу су говорили и Немања Обрадовић, из Националне асоцијације практичара омладинског рада (НАПОР), и Зорица Јовановић Ранковић, координаторка Канцеларије за младе Градске управе града Панчева. Она је између осталог истакла да ове године Град Панчево треба да донесе нову Стратегију бриге о младима, која је истекла прошле године. За тај посао издвојено је 300.000 динара, а иако је крај априла, ни тим за израду Стратегије још није формиран.

Иначе, Летњи едукативни програм “Кад порастем бићу…“ освојио је прошле године друго место на Националном такмичењу примера добрих пракси у области каријерног вођења и саветовања. Конкурс за ово такмичење расписао је Euroguidance Еурогуиданце центар уз подршку Фондације Темпус.

 

Ивана Предић

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: