Бесплатно јело за најсиромашније грађане

Петсто оброка дневно у Народној кухињи

Половине хлеба по особи, јела од поврћа и меса и салате

У кухињи Геронтолошког центра Панчево дневно се припреми око 500 оброка за кориснике Народне кухиње у Панчеву. Оброци се састоје од половине хлеба по особи, јела од поврћа и меса и салате. О нутритивној вредности брину се нутриционисти Геронтолошког центра.

„Број оброка и корисника варира, али не у великом обиму, у односу на претходни период. Сада је двадесетак корисника више на месечном нивоу“, каже Весна Јовановић, руководилац Клубова за одрасла и стара лица.

Оброци се деле у Клубу за одрасла и стара лица у Улици Максима Горког 145, свакога дана осим недељом, од 11 до 13 сати, а мањи број оброка подели се и у Клубу у Карађорђевој број 20. Социјално угроженим људима из околних насељених места подели се око 700 ланч пакета.

О правима корисника Народне кухиње одлучује Центар за социјални рад „Солидарност“ који доноси решење на основу поднете документације.

„Бесплатне оброке осим одраслих, слепих, изнемоглих, инвалидних, хронично оболелих, материјално недовољно обезбеђених, добијају и лица која нису у стању да се сама о себи старају, радно неспособна лица као и пензионери чија примања не прелазе 15.780,00 динара месечно“ – навела је Јовановић.

Породице са пет и више чланова, лица без прихода и елементарно решеног стамбеног питања – „бескућници“ и лица која су тренутно у стању социјалне потребе, могу бити корисници Народне кухиње три месеца у континуитету, након чега поново морају поднети захтев.

Град Панчево је за Народну кухињу из буџета ове године издвојио 38 милиона динара.

Народна кухиња у Панчеву, као део ванинституционалне заштите Геронтолошког центра, континуирано ради од 1994. године.

Dunja Stojković

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress
%d bloggers like this: