Наставља се грађански бунт

Пети протест у Баограду: затражене нове оставке

Пети протест „Један од пет милиона“ одржан је синоћ у Београду, а учесници су затражили смене генералног директора Радио-телевизије Србије Драгана Бујошевића и уредника Информативног програма РТС-а Ненада Љ. Стефановића.

На протесту на коме је учествовало неколико хиљада људи, прочитано је отворено писмо у коме Стефановића и Бујошевића позивају да се повуку са функција, јер сваки дан уместо чињеница емитују на јавном медијском сервису лажи и клевете председника Србије Александра Вучића.

Како је речено, њихова дужност као новинара је да емитују истину и да се одупру цензури и свакој врсти притиска.

„Лаж није друго мишљење“, чуло се са камиона уз повике „Није спрски ћутати“ што је назив емисије коју је некада водио и уређивао Драган Бујошевић.

Глумац и један од организатора протеста „Један од пет милиона“ Бранислав Трифуновић читајући отворено писмо Бујошевићу рекао је да је Бујошевић одговоран грађанима, а не својим личним интересима, интересима власти и председника Србије Александра Вучића.

Он је казао да је Бујошевић у обавези да грађане информише истинито, а не да злоупотребљава свој положај и јавни сервис користи у пропагандне сврхе, обмањује јавност и мења чињенице.

„Начином на који радиш остаћеш уписан у мрачни део историје суноврата медија и злоупотребе професије“, навео је Трифуновић.

Глумац Радослав Миленковић рекао је да су грађани који долазе на протест храбри и да је њихова једина жеља да живе у нормалној земљи где закон важи за све и где од рада може да се прехрани породица.

Он је навео да то што траже окупљени нема везе са политиком већ са потребом да живе у земљи у којој владају знање и рад.

После говора, грађани су прошетали централним градским улицама. Окупљени су се кратко задржали код зграде у којој је седиште председника Србије Александра Вучића, а потом и испред зграде РТС-а.

Код зграде председништва су се зауставили да би, како су рекли, Александар Вучић могао лакше да их преброји и узвикивали су „Вучићу лопове“, а потом пустили песму Ђорђа Балашевића „Дно дна“.

Испред РТС-а упаљене су бакље и раширен је транспарент „Почело је“, пуштани су шпица за Дневник и делови говора Александра Вучића као и најаве спикера о Вучићевим активностима, а прочитано је и отворено писмо Бујошевићу.

Током протестне шетње на челу колоне били су велики транспаренти „Један од пет милиона“ и „Стоп крвавим кошуљама“ и добошари. Испред колоне је камион са озвучењем са кога се пуштала музика.

Опширније на линку.

Бета

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: