Тешке оптужбе на рачун запосленог у српском истраживачком центру

Пет жена тврди да су доживеле сексуално злостављање у Петници

Недељник Време објавио је испосвест пет жена, које тврде да су као малолетнице или млађе пунолетнице, биле жртве сексуалног насиља у периоду од 2003. до 2014. године.

Као наводног злостављача навеле су истог мушкарца. Некадашњи и садашњи директор Петнице Вигор Мајић делимично или у потпуности негирају да су знали за такво понашање.

Мајић је у изјави за Време рекао да је руководство Петнице тек 2014. чуло да та особа фотографише малолетнике, и да деци то смета, али наглашава да нису имали представу да се дешава и сексуално насиље.

Рад истраживачке станице Петница блокиран је до даљег, а млађи предавачи затражили су оставке руководства, објавила је телевизија Н1 позивајући се на незванична сазнања.

Семинари који је требало да почну у четвртак и петак одложени су до даљег.

Питање сексуалног узнемиравања и насиља над девојчицама у Петници не само поражавајуће за друштво, већ огромна одговорност тадашње управе, изјавила је Зорана Михајловић, председница Координационог тела Владе Србије за родну равноправност.

Основно јавно тужилаштво у Ваљеву формирало је предмет због тврдњи више особа које, како је објавио лист Време, наводе да су доживеле сексуално насиље у Истраживачкој станици Петница на западу Србије. Заштитник грађана Србије покренуо је поступке контроле законитости и правилности рада надлежног министарства и „Петнице“. Поруке подршке жртвама стигле су од управе Петнице и са друштвених мрежа. Потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић позвала је на одговорност ранију управу Петнице због заташкавања сексуалног насиља.

Редакција

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress
%d bloggers like this: