Пожари у панчевачком атару

Павлов: кривичне пријаве због паљења стрњика

Током месеца на више локација у панчевачком атару, а затим и претходног викенда дошло је до избијања пожара због уништавања стрњика и пољопривредних остатака паљењем.

То „непримерено понашање”, како га је назвао Саша Павлов, градоначелник Града Панчева, могло је озбиљно да угрози материјалне ресурсе и приватну имовину, али се то није десило због благовремене реакције надлежних, истакао је Павлов.

Против десетине извршилаца поднета је кривична пријава, рекао је градоначелник, али како смо сазнали у Основном јавном тужилаштву у Панчеву, оне још нису стигле.

У сузбијању пожара учествовала је Ватрогасна бригада и Добровољно ватрагасно друштво. Павлов је оценио да су пожаре изазвали недоговорни појединци, који на тај начин крше Закон о заштити од пожара, али и деградирају своје пољопривредно земљиште. При паљењу се развија велика температура која уништава плодоносни слој земљишта и убијају се корисни микроорганизми тла, кишне глисте и друге ситне животиње које су важне за равнотежу у тлу и стварање хумуса.

Према Закону о заштите пожара „забрањено је спаљивање остатака стрних усева, спаљивање смећа на отвореном простору и спаљивање биљних остатака”, а „лице које је радњама из става 1. овог члана изазвало пожар дужно је да ватрогасно-спасилачкој јединици надокнади трошкове интервенције, у складу с посебним прописом”.(члан 50)

Закон предвиђа и новчане казне: физичком лицу за тај прекршај запрећена је новчана казна у износу од 10.000 динара, док за правно лице казна износи  од 300.000 динара до 1.000.000 динара.

 

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress