Годину и пет месеци од незапамћеног невремена у Граду Панчеву

Павлов: део новца за санирање штете од града ако преостане новца у буџету до краја године

Годину и пет месеци прошло је од незапамћеног невремена праћеног олујним ветром, са кишом и градом који је 20. јуна 2016. године захватио Град Панчево. Комисија за процену штете од елементарних непогода, формирана одмах након невремена, на терену је утврђивала штету. Констатована је штета на 2.727 стамбених објеката, 1.415 помоћних објеката, 71 пословних , а укупна процењена штета износи 297.221.885,5 динара.

До данас грађани нису добили новац као помоћ за санирање настале штете. Град се обраћао републичким и покрајинским институцијама ради финансијске помоћи, о чему је наш портал већ писао, а ових дана смо и од градоначелника Панчева Саше Павлова потражили одговор на питање – када се може очекивати исплата новца на име помоћи за санирање штете настале након невремена?

Павлов је за наш портал рекао да је почетком ове године Град Панчево добио 15 милиона динара из републичког буџета, који нису били строго наменски за ту сврху, већ су исплаћени по више захтева и додао да од покрајинских власти није било одговора.

„Са тим средствима заиста је било тешко одговорити на све захтеве. Направили смо анализу и с обзиром да би новац морао да буде усмерен према свима у неком преоценту, било би исплаћено 1.000 до 1.500 динара, тако да би та одлука имала више негативности него позитивних ствари. Због тога смо одустали од те идеје, а у буџету нисмо могли да нађемо средстава за исплату такве врсте помоћи“, објашњава градоначелник за наш портал.

Он је оценио да локална самоуправа јако тешко може да издвоји толика средстава, имајући у виду, како каже Павлов, текуће буџетске обавезе – исплату отпремнина, солидарне помоћи, давање људима који су запослени у јавно – комуналном сектору и према неким инвестицијама. Градоначелник је закључио следеће:

„Чекамо реализацију буџета до краја новембра када ћемо видети колико је новца евентуално остало па да видимо да ли ће бити новца да се нешто исплати“. 

Ивана Предић

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: