Локална самоуправа пример добре праксе у управљању јавним финансијама

Панчеву признање Државне ревизорске институције

Павлов: „Потврда озбиљног, савесног, планског и законитог рада“

Градоначелнику Панчева Саши Павлову свечано је уручено признање које додељује Државна ревозорска институција за постигнуте добре резултате и пример добре праксе у управљању јавним финансијама. Додела признања је организована у хотелу Зира у Београду у петак, 14. децембра, у оквиру предавања Унапређење управљања јавним финансијама на локалном нивоу“.

Признање је добило укупно 10 локалних самоуправа, а према резултатима спроведене анализе, Град Панчево има највећи број поена – 174, исто као и град Смедерево. 

Анализом је обухваћено 119 јединица локалних самоуправа на основу седам критеријума по свакој од 119 ревидираних јединица локалних самоуправа. Наиме, 2014. године ревидирано је 27 јединица локалних самоуправа, 2015. њих 34, 2016. године ревидирано је 26 јединица локалних самоуправа и прошле године 32.

Ови резултати, добијени на основу извршене екстерне ревизије завршног рачуна буџета Града Панчева од стране Државне ревизорске институције, нам потврђују да Град у делу финансијских извештаја, кроз испитивање докумената, исправа, извештаја и других информација настоји да у свом раду кроз финансијско стање и резултате пословања, и извршене трансакције примењује законе, дата овлашћења и да се средства троше наменски за планиране сврхе.

Ревизије имају превентивну сврху и на тај начин нам се омогућава да отклонимо уочене неправилности. Резултати ревизије имају за циљ да субјект ревизије предузме одговарајуће мере са циљем да се такве грешке не чине у наредном периоду. Ово признање за град Панчево представља потврду озбиљног, савесног, планског и законитог рада, али и још већу обавезу да се и надаље трансакције, активности и одлуке које се односе на преузимање обавеза, врше у оквиру додељених апропријација, на основу правног основа и валидне документације, изјавио је градоначелник Саша Павлов овим поводом и захвалио Државној ревизорској институцији, Швајцарској влади и Програму Уједињених нација за развој на сарадњи и додељеном признању.

Израда овог истраживања омогућена је кроз пројекат Унапређење ревизије на локалном нивоу за ефикасније управљање јавним финансијама које спроводи Програм Уједињених нација за развој (УНДП), уз подршку Швајцарске владе.

На основу извештаја о ревизији јединица локалних самоуправа које је објавила Државна ревизорска институција, одређени су критеријуми за рангирање јединица локалних самоуправа, који обухватају: обим и финансијски утицај неслагања (неправилности) утврђених током редовних ревизија у односу на укупно извршење буџета; врсту ревизорског мишљења изражену након обављене ревизије; статус ангажовања интерних ревизора у јединицама локалних самоуправа; степен ефикасности у исправљању грешака (неправилности) након обављене ревизије; степен извршења буџета у односу на план; обим мера предузетих у поступку ревизије и потраживања по основу пореза на имовину у односу на приходе од пореза на имовину.

Редакција

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: