Притисци и напади

Панчево у време коронавируса: Званичних информација ни за лек

Локална самоуправа се држи успостављене праксе још од марта – што мање обавештења за грађане и грађанке Панчева о заразном вирусу који нам је окренуо живот наглавачке. Подаци се сервирају на кашичицу, а надлежни бирају када ће и на која ће питања одговарати.

Током августа и септембра у Панчеву готово да није било званичних информација о епидемиолошкој ситуацији у вези са ковидом 19, показало је истраживање Славко Ћурувије фондације, које је у Панчеву реализовао локални портал Панпресс.

Анализом је уочено да су у том периоду у медијима објављене свега четири вести о коронавирусу, да није било конференција за новинаре (Градски штаб је одржао само неколико конференција на почетку епидемије), да се градски челници и представници здравствених установа нису обраћали грађанима и грађанкама, да нису саопштавали податке о броју заражених, хоспитализованих, умрлих, нити су упозоравали становнике града Панчева о превентивним мерама које треба да предузму како би се заштитили од вируса. Не помаже ни покушај правдања представника власти да је број заражених у граду Панчеву тих месеци био низак, што јесте чињеница, али и вест.

Тако је прикривање информација, актуелно од почетка епидемије, попримило још гору форму. Од почетка епидемије ниједна панчевачка здравствена установа (Завод за јавно здравље, Дом здравља, Општа болница) не објављује саопштења у вези са епидемиолошком ситуацијом ни на својим сајтовима, нити на друге начине, а ту праксу није увео ни Градски кризни штаб. У јавности се релевантни подаци у вези са епидемијом ковида 19 појављују повремено, и то на иницијативу новинара и новинарки који контактирају с надлежнима. Понекад те информације добију, понекад не. Надлежни у локалној самоуправи, али и покрајинским институцијама, као и представници здравствених установа, ретко су били расположени да разговарају са представницима независних медија, а често су одговорност за саопштавање података пребацивали једни на друге.

Тако су грађани и грађанке Панчева тек повремено могли да сазнају информације о броју заражених и хоспитализованих, али се број преминулих није могао добити ни од једне установе.

Институције све затвореније према грађанима и грађанкама
Оваква дезинформисаност током пандемије коронавируса не изненађује Ненада Живковића, дугогодишњег панчевачког новинара, сада сарадника сајта Панчево Си Ти (pancevo.city)

Немамо информације о томе какво је стање, какав је начин организације посла у болници. Комуникација је ишла траљаво, али то није ништа необично јер је комуникација градске власти са грађанима и иначе оскудна“, каже Живковић за Цензоловку и додаје да су институције на локалном, покрајинском и републичком нивоу из дана у дан све затвореније према грађанима.

Као последица одсуства релевантних информација о ризику који носи епидемија заразне болести, напомиње Живковић, шире се дезинформације, гласине и лажне вести, које иду од уста од уста.

„Управо и јесте интерес озбиљне организоване локалне заједнице да правовремено и правилно информише грађане, иначе прави дуплу штету – грађани, с једне стране, немају податке и немају представу шта да раде, а с друге стране, долазе до искривљених информација“, упозорава наш саговорник.

Одговорност за пропусте у информисању на локалним самоуправама
Да свако има право да истинито, потпуно и благовремено буде обавештаван о питањима од јавног значаја прописано је Уставом Републике Србије, а епидемиолошка ситуација свакако јесте питање од јавног значаја, каже за Цензоловку Слободан Кремењак, адвокат и стручњак за медијско право.

Он сматра да је одговорност за пропусте у информисању пре свега на општинама и градовима и на заводима, односно институтима за јавно здравље, јер су они дужни, према Закону о локалној самоуправи и Закону о заштити становништва од заразних болести, да обавештавају јавност о свом раду, односно да информишу становништво о разлозима и начину спровођења посебних мера за сузбијање и спречавање заразних болести.

Кремењак додаје да је одговорност предвиђена кривичним прописима за непоступање по прописима за време епидемије апстрактна, што значи да постоји без обзира на то да ли је пропуст који је направљен довео до штетне последице или не, али је свакако већа уколико би дошло до тежих последица.

О овој теми редакција сајта Панпрес дописом је обавестила Министарство здравља, Министарство културе и информисања и Покрајински секретаријат за здравство, али одговор није стигао ни из једне институције.

ТАЈНИ САСТАНЦИ ГРАДСКЕ ВЛАСТИ
Формирањем нове градске власти након избора, са градоначелником Панчева Александром Стевановићем на челу, комуникација између грађана и грађанки и локалне самоуправе, али и појединих медија није се поправила. Градско веће и даље ради у тајности, јер новинарима и новинаркама није дозвољено да присуствују седницама још од прошлог септембра, о чему смо писали, а одлуке са седница Градског већа чак није могуће пронаћи ни на сајту Града. Последња одлука објављена је 20. септембра 2019. године. Одлуке постају јавне тек када се нађу на дневном реду седнице Скупштине града. Такође, градска власт и даље дискриминише медије и само изабранима даје информације и изјаве, док поједине независне медије у потпуности игнорише.

https://www.cenzolovka.rs/pritisci-i-napadi/pancevo-u-vreme-koronavirusa-zvanicnih-informacija-ni-za-lek/

Ивана Предић, Цензоловка

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: