Јефтиније уз јавно-приватна партнерства?

Панчево троши милион евра годишње за одржавање јавног осветљења

Два пројекта извесна

Ове године Град Панчево реализоваће два пројекта у области јавно-приватних партнерстава. Према речима Саше Павлова, градоначелника Града Панчева, при крају је израда пројекта јавног-приватног партнерства за јавно осветљење, а у току је и разматрање иницијативе фирме „Арива Литас“, која је недавно послала писмо заинтересованости за Аутотранспортно предузеће Панчево.

Павлов истиче да град годишње троши чак милион евра на одржавање јавног осветљења и додаје да ће улагање новог партнера знатно смањити тренутне трошкове.

„Нисмо имали превелике жалбе грађана на квалитет осветљења, али циљ је да се ослободе средства која се издвајају за ову намену кроз смањење потрошње струје. Само заменом класичних сијалица за LED, смањиће се потрошња струје за 50 до 60 одсто. Та уштеда у буџету се можда неће видети прве године, али ће расти из године у годину, и након пет до седам година, колико обично трају јавно-приватна партнерства, инвеститор целу ту мрежу враћа граду на управљање“, објаснио је Павлов и додао да су 2015. године за тај посао били заинтересовани Израелци, али да су на крају одсутали.

Пројекат за јавно-приватно партерство је у току, ангажована су стручна лица за припрему програма према мерилима Града Панчева и пројекат треба да прође Владину комисију за јавно- приватна партнерства.

Што се тиче АТП-а Павлов каже да је у писму заинтересованости фирме „Арива Литас“ било одређених нејасноћа, те да са њима следе разговори.

„Ми не желимо да продамо АТП, и имамо тачно дефинисане ствари које желимо да партенер уради у систему јавног превоза. Њихов предлог је базиран на полуприватизацији предузећа, која није могућа, те следе разговори и ново писмо о заинтересованости“, истиче Павлов.

Модел јавно-приватног партнерства биће примењен и на инвестиције у области путне инфраструктуре. Због тога, како објашњава Павлов, до сада се није улазило у кредите за обнављање путева и улица.

Ивана Предић

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress
%d bloggers like this: