Конференција БИРОДИ-ја о антикорупцијским плановима

Панчево није почело са израдом ЛАП-а

Према Акционом плану за преговарање Србије о чланству у Европској унији поглавље 23, градови и општине имају обавезу да до 30. јуна 2017. године успоставе своје независне механизме за борбу против корупције

Према Акционом плану за преговарање Србије о чланству у Европској унији поглавље 23, градови и општине имају обавезу да до 30. јуна 2017. године успоставе своје независне механизме за борбу против корупције – да усвоје и примене локалне антикорупцијске планове (ЛАП). Модел за израду ЛАП-а израдила је Агенција за борбу против корупције.

Поред тога, градови и општине имају обавезу успостављања тела (изабраног на  јавном конкурсу на који имају право да се пријаве представници цивилног друштва, медија, професионалних удружења, академске заједнице) које има задатак да надгледа спровођење мера из локалног антикорупцијског плана.

Организација цивилног друштва Биро за друштвена истраживања (БИРОДИ) је иницирала и направила модел локалних антикорупцијских форума,  а у петак, 2. јуна, организовала је у Кући људских права, у Београду,  конференцију под називом „Градови против корупције“, за представнике организација цивилног друштва, представника синдиката, новинарских удружења, медија.

Резултати истраживања које је недавно спровео БИРОДИ показала су да од 144 анкетираних локалних самоуправа, само 29 је почело са израдом локалних антикорупцијскиих планова, 31 општина још није кренула у тај процес, а представници чак 84 локалних самоуправа нису одговорили на питање анкетара БИРОДИ-ја. Град Панчево још увек није започео израду ЛАП-а.

Како је истакао Зоран Гавриловић, директор БИРОДИ-ја организације цивилног друштва треба да да узму учешће у процесу израде ЛАП (радна група), Комисији за избора чланова локалног антикорупцијског тела за праћење примене ЛАП (и предлагању чланова). Улога тог тела је да указују на неправилности и злоупотребе јавних ресурса.

Према Моделу, у Комисији већина чланова су припадници цивилног сектора, док у Антикорупцијском телу не могу да буду представници локалне власти.

Представљен је и позитиван пример ЛАП-а који већ годинама функционише у Нишу. Валентина Крстић, чланица Антикорупцијског форума у Нишу, објаснила је како функциноше то тело. Међутим, и поред великог залагања чланова тог тела, конкретни ефекти су изостали.

„Покренули смо поступуке пред тужилаштвом, обраћали смо се буџетској инспекцији, Министарству државне управе, али нисмо наишли на позитивне одговоре“, истакла је Валентина Крстић.

Ана Јеросимић, из Агенције за борбу против корупције објаснила је да према моделу који је израдила Агенција превиђен и план и програм обуке за функционере који треба да буде завршен до октобра. Она је додала да не постоје предвиђене санкције за локалне самоуправе које не донесу ЛАП у предвиђеном року, јер само закон може да санкционише.

Добар пример је и Град Врање који је именовањем Комисије за избор локалног тела за борбу против корупције (без представника извршне власти), показао да је у Србији борба против корупције у градовима и општинама могућа и потребна, сматрају у БИРОДИ-ју.

Ивана Предић

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress
%d bloggers like this: