Резултати истраживања организације Транспарентност Србија

Панчево најтранспарентније међу 15 локалних самоуправа

Трећу годину заредом невладина организација Транспарентност Србија (ТС) спроводи истраживање “Индекс транспарентности локалне самоуправе у Србији”. Реч је о пројекту који је реализован уз финансијску помоћ Мисије Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) у Србији, од фебруара до маја 2017. године.

Истраживањем су обухваћени Београд, Нови Сад, Панчево, Ниш, Крагујевац, Краљево, Јагодина, Параћин, Рашка, Нови Пазар, Тутин, Врање,  Лесковац, Бујановац и Прешево, а Панчево је са индексом 67, на скали од 0 до 100, заузело прво место.

На основу исте методологије као и пре две године, уз модификовање и прецизирање неколико индикатора, овога пута је оцењено и рангирано 15 јединица локалне самоуправе у Србији – оне које су биле међу најбоље оцењеним 2015. године, највећи градови, као и ЈЛС у којима су,  такође уз подршку Мисије ОЕБС у Србији, у међувремену организовани округли столови са представницима локалних власти и администрација у циљу повећања транспарентности.

Индикатори се не односе само на законске обавезе ЈЛС. Закони и подзаконски акти прописују правила која би требало да обезбеде одређени ниво транспарентности ЈЛС. ТС је утврдила и индикаторе чије би испуњавање донело додатни ниво транспарентности.

Сви индикатори на основу којих је оцењено Панчево, као и сви други детаљи о истраживању, доступни су сајту Транспарентности Србија –

https://goo.gl/rc2PAj

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress