Без освежења и ове године

Панчево- град са једном фонтаном

Градски тргови годинама без водоскока

Статусни симболи, украс града, туристичка атракција, место за освежење, и најважније – жубор воде која подсећа на природу неки су од улога јавних фонтана које се налазе у граду. И док се градови у европским земљама утркују који ће направити вишу, лепшу, занимљивију креацију, коју често укључују и музика и лепе боје, у Панчеву број фонтана се сваке године смањује!

Тако смо дочекали да 2017. године у Панчеву, граду од 76.023 становника (према попису из 2011. године) ради само једна фонтана!

Реч је наравно о „Девојци са лотосовим цветом“ или „Купачици“, скулптури коју је израдио академски вајар Божидар Јововић, пре 30- ак година, постављеној у Градском парку. Ову „даму“ одржава ЈКП „Водовод и канализација“, али од 2011. године од локалне самоуправе не добијају средства за одржавање.

До пре неколико година то јавно предузеће водило је рачуна и о фонтани испред општине, али она од 2014. године није у употреби.

„Током чишћења снега 2012. године машинама, поломљен је оквир од меремера. Иако смо послали допис и молбу тадашњем градоначелнику да се фонтана доведе у пристојан изглед, то се није десило па смо је следеће године пустили у таквом стању да ради. Међутим, вода је прскала са свих страна и од тада је више нисмо укључивали“, каже Душан Крачунов, руководилац Сектора водовода из ЈКП „Водовод и канализација“.

Он додаје да су се поново 2014. године обраћали градоначелнику, Павлу Раданову, али да одоговора није било. Крачунов каже да је сада питање и у каквом су стању пумпе јер дуго ноје радила, и представља ругло у граду.

Фонтана на Лименог тргу је сува већ пет година
Оштећена и запуштена фонтана испред Градске управе

Поменута фонтана реконструисана је 2005. године и тада су замењене дизне, прскалице, хидроизолација, мермер, који је међутим залепљен за бетон, због чега према речима нашег саговорника, не може да се интервенише и да се фонтана очисти.

Крачунов наводи да је потребно направити пројекат реконструкције, те да је наговештено да би то требало да се деси у оквиру реконструкције трга испред Градске управе. То се и десило прошле године, али фонтана није санирана.

Како смо сазнали у ЈП „Дирекцији за изградњу и уређење Панчева“, пројекат реконструкције није био ни планиран.

У надлежности Дурекције је и фонтана на Тргу слободе, такозваном Лименом тргу, чији су слапови требали да „плешу“ у разним бојама. Како је Центар за истраживачко новинарство Србије (ЦИНС) писао недавно, она је пуштена у рад априла 2009. године, а радила је само до 2012.године и то с прекидима.

„Град је укупно уложио 71,93 милиона динара, од чега је за фонтану издвојено 9,67 милиона динара.Фонтана је престала да функционише непуне три године након првог пуштања у рад, а новца за обнову нема ни данас“, пише ЦИНС.

Из Јавног предузећа Дирекција за изградњу и уређење Панчева, за ЦИНС су рекли да је потребно око четири милиона динара како би фонтана поново била оспособљена.

Старији суграђани се сигурно сећају фонтане у Народној башти, која је уклоњена приликом реконструкције 2008. године, а запуштени базен у пасажу, код Старе поште, којим нико не руководи, деценијама пропада и осликава однос града према јавним фонтанама и изворима воде.

Као и фонтане и јавне чесме у граду су запуштене. Према евиденцији ЈКП „Водовод и канализација“ од њих тридесетак, колико је некада постојало у граду, сада функционише тек 12 јавних чесми.

 

 

Ивана Предић

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: