Коришћење превозног средства на људски погон у нашем граду

Панчево – град који не воли бицикле

Осим изградње пешачко-бициклистичке стазе у Улици 7. јула, других радова на изградњи стаза неће бити

Чистији ваздух, здравији појединци и животна средина, практичност, економичност, мање заузеће јавних површина, само су неке од предности вожње бицикла у граду. Међутим, како сада ствари стоје у Панчеву још дуго бицикл неће постати заштитни знак града, као што је то случај у бројним европским градовима. Разлози су пре свега мали број бициклистичких стаза, али и њихова неуређеност, због чега је бициклистима у Панчеву некада веома тешко да дођу до посла, школе, или да се рекреирају.

Не треба заборавити ни на ниску еколошку свест становника Србије и Панчева, те је популаризација вожње бицикала кроз кампање преко потребна.

Према евиденцији ЈП „Дирекције за изградњу и уређење Панчева“, предузећа које је задужено за планирање, изградњу и одржавање бициклистичких стаза, укупна дужина стаза у граду износи 22, 8 километара.

У последње четири године, како наводи Дамир Јовановић, дипл. инж. саобраћаја из ЈП Дирекција, мрежа бициклистичких стаза је знатно повећена, у односу на 2012. годину када је та дужина износила 16 километара. Он сматра да је доста урађено у тој области и да је направљен затворени прстен стаза, на неким местима са прекидима због, како каже наш саговорник, техничких немогућности.

Колико град брине о бициклистичким стазама говори податак да је последња рута за бициклисте изграђена 2014. године (повезује улице Светог Саве, Војводе Радомира Путника и Ослобођења), као и да се стазе нередовно одржавају због чега су неке од њих оштећене, са улегнућима у бетону, али су и зарасле у коров. Такође, мерило бриге локалне самоуправе за обезбеђивање услова за вожњу бицикала чијим би коришћењем заједница имала бројне друштвене, здравствене и економске бенефите, јесте више него скроман буџет издвојен за бициклистичке стазе.

„Сваке године наше предузеће прави предлог инвестиција за наредну годину и тај план усваја Скупштина града. Ове године имамо спремно неколико пројеката, али на изградњи се ништа неће радити. У склопу редовног одржавања биће освежена хоризонтална сигнализација“, каже Дамир Јовановић.

Он каже да је неколико пројеката спремно и да чека на извођење радова, али за те радове није издвојен новац из буџета. Осим изградње пешачко-бициклистичке стазе у ширини од 3,5 метара у Улици 7. јула, која се тренутно реконструише, других радова на изградњи бициклистичких стаза неће бити.

„За бициклистичку стазу Панчево- Старчево од Рафинерије до Старчева, имамо грађевинску дозволу, и све је спремно за извођење радова. Вредност радова је порцењена на 26 милиона динара за 2,6 километара. Такође, спреман је пројекат за бициклистичку стазу Старчево- Омољица, имамо грађевнинску дозволу и пројекат за извођење. За ту инвестицију процењена вредност радова је 88 милиона, јер на једној деоници преко реке Надел имамо и мост који треба да се догради. Имамо и пријаву радова за Улицу Ослобођења са леве стране до Зелене пијаце, али немамо обезбеђена средства, као ни за горе поменуте пројекте“, закључује наш саговорник.

Јовановић додаје да је у току и израда идејног пројакта за бициклистичке стазе у улицама Димитрија Туцовића и Иве Курјачког.

Наш саговорник наглашава да у граду постоји развијена бициклистичка мрежа и да се води рачуна приликом реконструкција улица да се стазе смислено повезују у један прстен.

Бициклистичка стаза у Улици Светог Саве

Његово мишљење не дели Александар Станојловић, панчевачки архитекта, активиста и заљубљеник у бициклизам. Он сматра да бициклистичке стазе у граду нису повезане у систем, јер се граде парцијално у улицама које се реконструишу.

„Волео бих када би град више енергије и средстава уложио у пројектовање и изградњу стаза, које би повезале постојеће стазе у јединствен систем. Такође, потребна је и медијска кампања како би се грађани подстакли да активније користе бицикл у граду, да ђаци могу безбедно да стигну бициклом до школа, да постоје „чешљеви заједно са видео надзором, како би бициклисти били сигурни да ће возило затећи на паркингу“, објашњава Александар Станојловић.

Он је оценио да најмање бициклистичких стаза има у центру – у кругу између Турске главе, Аутобуске станице и Хотела „Тамиш“ уопште их нема. Наш саговорник сматра да није у реду што је бициклизам Градском одлуком из 2011. године потпуно избачен из централне пешачке зоне.

„Могуће је направити бициклистичку стазу у парку јер има довољно простора и за пешаке, и за децу и за бициклисте“, сматра Станојловић.

Додаје да су предности коришћења бицикала у свакодневним активностима значајне и за заједницу и за појединце – мањи број аутомобила на улицама значи и мање загађења ваздуха и заузећа простора у граду. Према његовим речима потребно је направити анализу која су то примарна кретања грађана на дневном нивоу и на основу тога планирати будући развој инфраструктуре и стратешки направити бициклистичку мрежу.

У граду има бициклистичких стаза које само по саобраћајном знаку показују да су намењене бициклистима. Примери таквих стаза су бициклистичка трака у Улици Светог Саве, направљена од бетонских блокова, који временом излазе из лежишта и стварају опасне препреке за бициклисте, као и репрезентативна стаза дуж Тамишког кеја, такође састављена од бетонских плочица.

Услед неодржавања, паркирања на бициклистичким стазама (као што је то случај у Улици Светог Саве и Стевана Шупљикца), бетон се хаба и стварају се рупе. Неретко проблем ствара и дрвеће које својим корењем „подиже“ асфалт, као што је то случај у Улици Кнеза Михаила Обреновића.

Петар Живковић, дипл. инж. саобраћаја и директор Агенције за саобраћај Градске управе града Панчева, каже да се често бициклистичке стазе не користе се за шта су предвиђене или се возила паркирају на њима, и не одржавају се редовно.

Када су у питању паркинзи за бицикле тзв „чешљеви“, којих у граду такође нема довољно, Живковић истиче да се око локације за њих Агенција договара са ЈП „Дирекцијом за изградњу и уређење Панчева“.

Паркинга за бицикле нема довољно ни испред јавних установа (Народни музеј, Лабораторија Дома здравља Панчево, Градске амбуланте, Републички фонд за здравствено осигурање…). Град Панчево годинама није улагао у куповину паркинга за бицикле, а прошле године у септембру добили смо донацију ЈКП „Паркинг сервиса“ из Београда у виду 30 П профила за паркирање бицикала, постављених испред јавних установа. Тринаест профила смештено је у круг Опште болнице, по шест у круг Зелене пијаце и испред Нове поште и пет профила постављено је испред Старе поште.

За одржавање бициклистичких стаза задужена је ЈП Дирекција. Како је рекао Станко Шкаљак, руководилац сектора за нискоградњу у том предузећу, бициклистичке стазе се у сарадњи са ЈКП „Зеленилом“ дотерују колико је то у могућности.

Ивана Предић

Subscribe
Обавести ме о

1 Коментар
Старији
Најновији Најпопуларнији
Inline Feedbacks
View all comments
Seljak
6 године пре

Kakva bre staza Omoljica Starčevo? 88 miliona dinara? Ovde neko nije normalan.

1
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: