Прича Центра за истраживачко новинарство Србије

Панчево: Фонтана од 9,67 милиона динара била у функцији мање од три године

Фонтана на обновљеном тргу је први пут пуштена у рад априла 2009. године, а радила је само до 2012. године и то с прекидима

На Тргу слободе у Панчеву пре осам година је изграђена фонтана коју случајни пролазник данас готово не може да примети. Њена површина је у равни са околним асфалтом а вентили из којих би требало да излази вода су запушени пластичним чашама и лишћем.

Прича о реконструкцији целокупног Трга, који се налази у центру Панчева, почела је још у децембру 2003. године. Сама градња и уређење Трга са фонтаном трајали су од јула 2008. до краја 2009. године. Град је укупно уложио 71,93 милиона динара, од чега је за фонтану издвојено 9,67 милиона динара.

Фонтана је престала да функционише непуне три године након првог пуштања у рад, а новца за обнову нема ни данас.

Из Јавног предузећа Дирекција за изградњу и уређење Панчева наводе да је потребно око 4 милиона динара како би фонтана поново била оспособљена.

Дирекција прихвата пројекат с пропустима

У децембру 2003, Дирекција за изградњу је расписала конкурс за избор идејног урбанистичко-архитектонског решења за уређење Трга, чија је површина 3.185 метара квадратних. Комисија је прву награду од 80.000 динара доделила архитекти Наташи Митрески, која је била запослена у Дирекцији.

У наредној години Дирекција добија урбанистичке услове за градњу, по којима ће реконструкција Трга бити рађена на основу првонаграђеног идејног решења, али са модификацијама.
У јануару 2005. године Дирекција расписује јавну набавку за израду пројектно-техничке документације, а понуде су доставиле три београдске фирме: Арт пројект, Центроинижењеринг и Неимар Инжењеринг. Најповољнији је био Центроинжењеринг, али су одустали, наводећи да су презаузети и да не могу да поштују задате рокове.

Уговор за израду ове документације Дирекција потписује 21. априла, са Неимар Инжењерингом, фирмом чија је понуда била другопласирана. Као рок су навели 60 дана.

Фирма први део посла завршава крајем јула 2005. и наплаћује га 651.360 динара. Међутим, у Дирекцији су имали примедбе на урађено и више пута су од Неимара тражили да реше пропусте. У фебруару 2006. године Дирекција прихвата идејни пројекат, иако је тражила од Неимара да отклони још 11 примедби.

Ђорђе Костић, бивши руководилац Сектора изградње и одржавања Дирекције, за Центар за истраживачко новинарство Србије (ЦИНС) каже да је Дирекција идејни пројекат прихватила иако је имао недостатке јер су морали да заврше пројекат – “морали смо да идемо даље”.

Један од запушених вентила на фонтани, Фото: Славица Јовановић

У априлу 2006. године Дирекција је имала примедбе и на урађен главни пројекат. Неимар је радове окончао у мају. Тако је рок за израду оба пројекта из понуде продужен са 60 дана на годину.

Неимар у мају од Дирекције наплаћује преосталу половину уговореног износа – 651.360 динара.
Дирекција је за контролу главног пројекта изабрала фирму ИМ Пројект која је два месеца пре него што је Неимар уопште завршио овај документ издала потврду у којој наводи да је он урађен по свим прописима и правилима и да се може издати грађевинска дозвола.

Пошто су им стари урбанистички услови за обнову Трга истекли, Дирекција од општинске управе нове добија у септембру 2007. Тек у марту 2008. године добијају и одобрење за градњу, јер поједина документа која су претходно доставили нису била усаглашена са Законом о планирању и изградњи.

Одустали од прве идеје за изглед фонтане

Јавни позив за извођача радова на Тргу је био расписан 20. априла 2008. а укупна вредност инвестиције процењена је на 50 милиона динара, са ПДВ-ом. Посао је добио конзорцијум Беомаркинга и Пробанат-Изградње из Београда, чија је цена без ПДВ-а у понуди била за 1,35 милиона динара виша од процењене вредности целе инвестиције, у коју је био урачунат ПДВ. Конзорцијум је за завршетак радова на Тргу дао рок од 120 календарских дана.

Уговор са Беомаркингом потписан је у јулу, када је и започет посао. Међутим, већ у августу долази до кратког застоја, због неусклађености пројеката инсталација. Радови су, ипак, брзо настављени.

Скупштина Града је ребалансом буџета, у октобру 2008, одобрила Дирекцији за изградњу укупно 71 милион динара за реконструкцију Трга, што је више од оригинално планираног. Од тога, Дирекција одлучује да 10,3 милиона динара издвоји за изградњу фонтане и овлашћује директора да поступком погађања са извођачем радова склопи уговор о изградњи.

Неколико дана пре добијања понуде Беомаркинга за изградњу фонтане у Дирекцији мењају идејно решење, направљено 2004. године.

Фонтана годинама није у функцији, Фото: Славица Јовановић

“Завод за заштиту споменика тражио је да Трг буде у једном нивоу и онда смо мењали основно решење”, каже Наташа Митрески, аутор идејног решења. Додаје да су промењени изглед фонтане и начин и материјал градње.

Нови тип фонтане Митрески је видела на сајму архитектуре у Торину. Како каже, по њеном повратку из Торина директор Дирекције је видео фотографије и одлучио да се на Тргу гради тај тип фонтане.

Уговор за изградњу фонтане са Беомаркингом потписан је 22. октобра 2008, уз рок за завршетак радова од 60 дана.

Један од власника и директор Беомаркинга Милан Ераковић каже да су посао обавили у сарадњи са загребачком фирмом Валек-Цоммерце која је испоручила и уградила опрему на фонтани. Објашњава да је оваква фонтана била скупља од планираног, али су са Дирекцијом договорили да вредност буде прилагођена расположивом износу.

Ераковић додаје да су испоручени другачији вентили и мањи број дизни, али да то није много угрозило ефектност фонтане.

Изградња фонтане је почела 28. октобра 2008. године, а у пробни рад је пуштена 24. априла следеће године. Рок за градњу је пробијен за 16 дана па је Беомаркинг на име пенала платио 702.983 динара.

Ераковић каже да је Беомаркинг имао непредвиђене радове, за које су Дирекцији тражили продужење рокова. Према његовим речима, фирма није пробила рок, “узимајући у обзир да имамо право и на накнадне рокове”.

Фонтана радила мање од три године

Убрзо након што је фонтана пуштена у пробни рад, у априлу 2009. године, настала је поплава и она је престала са радом.

Милан Ераковић објашњава да је дошло до зачепљења канализационе цеви, због муља у канализацији, а један од вентила за пуштање воде је пукао, за шта, по његовим речима, нико није крив. Он додаје да фонтана није била осигурана и да је Беомаркинг “био у минусу” најмање за милион динара.

До јесени 2009. године Дирекција и Беомаркинг размењују преписке у којима се оптужују за настале проблеме и лоше стање на Тргу.

Фонтана у новембру пролази технички пријем, а до краја године је радила краће време. Након што је због зиме била затворена, у пролеће је поново пуштена у рад.

У мају 2010. године Дирекција је расписала јавну набавку за одржавање фонтане. Посао је добило предузеће Хидронова Плус из Београда. Иста фирма добила је одржавање фонтане и у 2011. години. Две године одржавања фонтане Дирекцију је коштало 833.540 динара.

Уговор о одржавању истекао је на крају 2011. године и фонтана од тада није у функцији.

Бранка Марић, заменик руководиоца Сектора инвестиција и одржавања објеката у високоградњи Дирекције за изградњу, каже да су у јесен 2015. наручили студију по којој је за ревитализацију фонтане потребно око 4 милиона динара, али градске власти одлучују да ли ће то да ураде.

Члан панчевачког Градског већа, задужен за стамбено комуналну област и саобраћај, Александар Стевановић, каже да власт размишља о оспособљавању градских фонтана, али у буџету за 2017. годину немају новца за ту намену.

Када се, осим новца за градњу и израду техничке документације, узме у обзир новац уплаћен 2003. за расписивање конкурса за идејно решење реконструкције и за награде ауторима ранијег конкурса који је поништен, 2004. за добијање Акта о урбанистичким условима, 2009. за технички преглед објекта и 2010. за исплату накнаде комисији која је обавила технички пријем објекта, реконструкција Трга слободе са фонтаном грађане Панчева је коштала 71,93 милиона динара.

________________________________________________________________________________

Славица Јовановић је полазница ЦИНС-овог тренинга у оквиру пројекта „Prove & Improve: Investigating Rule of Law in Serbia“. Текст је произведен у оквиру гранта који финансира Европска унија, додељеног у оквиру Медијског програма 2014. Садржај текста је искључива одговорност ЦИНС-а и ни у ком случају не одражава ставове Европске уније.

Текст преузет са сајта Центра за истраживачко новинарство Србије https://www.cins.rs/srpski/news/article/pancevo-fontana-od-967-miliona-dinara-bila-u-funkciji-manje-od-tri-godine

Славица Јовановић, Милица Стојановић (CINS)

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: