По 12. пут у Панчеву

Панчевачки матурантски плес

Преко 690 матураната из девет средњих школа са територије града Панчева играће уз музику Јохана Штрауса

Град Панчево – Канцеларија за младе града Панчева и Дом омладине Панчево ове године дванаести пут организују манифестацију за матуранте и матуранткиње града Панчева, поводом завршетка средње школе, под називом „Панчевачки матурантски плес“. Матуранти и матуранткиње ће, према корацима увежбаним са кореографима плесног клуба „Беоденс“ из Панчева, у паровима отплесати кореографију у трајању од пет минута, те на тај начин заједно обележити завршетак средње школе.

Ове године, Панчевачки матурантски плес ће се одржати у петак, 17. маја, на платоу испред зграде Градске управе града Панчева, у 12 сати.

На Панчевачком матурантском плесу учествоваће преко 690 матураната из девет средњих школа са територије града Панчева.

Манифестација под називом „European Quadrille Dance Festival” или Матурантски плес у Србији је почела 2005. године, а први град који се прикључио овом пројекту Плесног Савеза Словеније био је град Краљево. После Краљева, 2006. године прикључио се и Ниш, a од 2007. године и многи други градови: Јагодина, Зрењанин, Београд, Нови Сад, Панчево, Крагујевац, Смедерево, Пирот, Зајечар, Неготин, Крушевац, Трстеник, Ћуприја, Вршац, Алибунар, Кикинда, Лапово, Свилајнац, Врање, Прокупље, Нови Пазар, Бела Црква, Прибој, Нова Варош, Сјеница, Ужице, Врњачка Бања, Горњи Милановац, итд.

Сви матуранти плешу исту кореографију, уз музику Јохана Штрауса (Слепи Миш), а музика се најчешће емитује преко сателитског радија и сви европски градови плешу у исто време, тачно у подне. На основу тога, заједно се обара Гинисов рекорд у симултаном плесу са највећим бројем плесача у свету.

У овом пројекту су до сада учетвовали матуранти из Чешке, Словачке, Естоније, Мађарске, Словеније, Хрватске, Аустрије, Македоније, Црне Горе и многих других земаља.

Редакција

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: