Наши представници и представнице на Омладинској мировној конференцији у Немачкој

Панчевачки гиманзијалци и гимназијалке у мисији ширења свести о миру у свету

Почетком септембра у Гимназији је покренута кампања прикупљања пластичног оружја под мотом „Зауставити ратове-укинути оружје“ и „ Баците оружје у канту за отпатке-не треба нам“

На „Другој омладинској мировној конференцији“ одржаној у Нирнбергу од 17. до 20. октобра учествовала је и делегација панчевачке гимназије „ Урош Предић“.

Главна идеја пројекта је била ширење свести о миру у свету овековечена прављењем „Скулптуре мира“ од пластичног оружја, које је свака делегација понела у Нирнберг.

Почетком септембра у Гимназији је покренута кампања прикупљања пластичног оружја под мотом „Зауставити ратове-укинути оружје“ и „ Баците оружје у канту за отпатке-не треба нам“.

Приликом доласка у Нирнберг, заједно са делегацијама из Румуније, Северне Македоније, Украјине, Русије, Албаније, Грчке и многобројних ученика, наставника и посетилаца из Нирнберга прављена је „Скуплтура мира“ у простору на коме је за време Хитлерове власти требало да се изгради Конгресна хала, као симбол његове моћи.

Срећом, она никада није завршена, остали су само спољни зидови који оивичавају простор који се данас користи за организовање многобројних манифестација. Дан када је прављена „Скулптура мира“ биће упамћен по дивној енергији, богатом културно-уметничком програму, као и посети „Документационом центру НС-времена“, у коме је на занимљив начин приказан успон и пад Хитлера и његове идеологије. Учеснике у пројекту поздравили су градоначелник Нирнберга, као и многобројни представници јавног живота града.

Након тога су делегације имале радионице са циљем да се размене стечена искуства и знања, али и договори сарадња у будућности. Закључак конференције је да је свету потребан мир, ратови су нешто најстрашније што једном народу и појединцу може да се догоди. Из историје и прошлости треба да се извуку поуке, али нажалост сведоци смо ратова и конфронтација и у данашње време. Зато на ширењу идеје мира, међународног разумевања и толеранције треба непрестано радити. Стога је договорено да се и наредних година организује „ Омладинска мировна конференција” која би била прилика да се млади из различитих земаља континуирано баве овом темом.

Делегације су такође имале прилику да упозају град Нирнберг, који важи за један од најлепших у Немачкој. Град чувеног сликара и графичара Албрехта Дирера, дивне архитектуре, многобројних мостова преко реке Прегниц заиста оставља без даха.

У делегацији из Панчева су били ученици трећег разреда: Анђела Жежељ, Веселин Врачар, Јелена Мрђа, Ана Младеновић, Милош Петровић и проф.немачког језика Валерија Јона Андрејевић. Учешће на конференцији омугућили су PASCH-иницијатива i Goethe-Institut.

Редакција

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: