Клуб „Руслана” из Панчева на Међунардоном кампу у Свилајнцу

Панчевачке гимнастичарке са шампионком Русије

„Лепота ритмичке гимнастике је у њеној сложености, јер такмичарка прво мора савладати своје тело, затим технику реквизитом, и све то да усклади са музиком“.

Свилајнац је ове године био домаћин кампа ритмичке гимнастике у организацији гимнастичког клуба Евита“ из Свилајнца. Међународни камп на којем је учестовало 70 девојчица из градова Србије и Осијека из Хрватске трајао је седам дана, од 11. до 18. августа.

Клуб ритмичке гимнастике „Руслана” из Панчева имао је ту част да учествује на кампу са две девојчице Јованом Будалић и Јованом Кондић, и тренерицом клуба Русланом Луценко Петрин.

Главна предавачица на кампу била је интернационална тренерица и шампионка Русије у ритмичкој гимнастици Любови Барьiиной, која је девојчицама на кампу страствено преносила своје велико искуство. Она је промовисала свој пројекат „Искуство у спорту”, чија је идеја да споји спорт игру и глуму, како би се девојчице развијале свестрано, као личности које су отворене, са проширеним интересовањима.

Јована Будалић која је три године чланица Клуба „Руслана” каже да је на кампу научила много нових ствари и упознала девојчице из Хрватске.

„Било нам је прелепо. Радиле смо нешто што до сад нисмо имале прилике ни да видимо, ни да пробамо. Тренерица из Русије је успела да нам дочара свој пројекат, била је мало строжа, али смо зато и научиле доста тога“, каже Јована Будалић.

Сличне утиске са кампа понела је и њена имењакиња Јована Кондић, која гимнастику тренира две и по године:

Лепо смо се провеле. Баш смо пуно виделе и научиле, а Рускиња ми је била супер“.

Јована Будалић и Јована Кондић

Руслана Луценко Петрин каже за наш портал да су утисци са кампа позитивни, и да би следеће године волела да учествује на кампу са више девојчица из Панчева, Омољице, Јабуке и Опова.

„Девојчице су биле жељне, мотивисане и спремне за ново искуство. Као бивша гимнастичарка, могу да кажем да такве кампови пуно значе за даљи рад и напредак у овом лепом спорту, као и дружење, ново познанство, прошерење видика шта све може да пружи ритмичка гимнастика“, прича наша саговорница.

Она истиче да се руска школа гимнастике разликује од српске, по томе што је гимнастика код њих традиција. Ипак, како каже Руслана, и у Србији има добрих тренера и је све више нових школа гимнастике.

Радом кампа сви су задовољни и девојчице и тренери, а председник општине Предраг Милановић, им је за наредну годину, обећао боље услове у спортској хали која се реконструише за дворанске спортове. Заједничка оцена је да ритмичка гимнастике промовише здравље, а овакви кампови дружење, толеранцију, спортски дух, фер плеј.

Гимнастика је базичан спорт, каже Руслана Луценко Петрин и додаје да девојчице треба да се баве тим спортом, или бар да прођу кроз ритмичку гимнастику, јер утиче свестрано на развој и даје телу девојчице све оно што јој је потребно да израсте у здраву девојку лепог држања.

„Лепота ритмичке гимнастике је у њеној сложености, јер такмичарка прво мора савладати своје тело, затим технику реквизитом, и све то да усклади са музиком. Лепи и шарени трикои, креативност и маштовитост такмичарке и њеног тренера, чине ритмику веома популарним спортом на свим континентима. Бављење спортом, дружење, али и развој здраве, самоуверене особе су предности које ритмичка гимнастика пружа девојчицама“, истиче Руслана.

Овог лета девојчице из Клуба ритмичке гимнастике „Руслана” учествовале су и на кампу „Власина Камп” на Власинском језеру у организазији клуба ритмичке гимнастике из Ниша „Гимнастиx”, главног тренера клуба, међународне суткиње др. Драгане Алексић, од 24. до 31. јула. Учествовало је око 40 девојчица из три клуба, клуб из Ниша, Пирота, а Панчево је представљало дванаест девојчица, и две тренерице Руслана Луценко Петрин и Јасмина Мунћан.

Ивана Предић

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: