Позив младима

Отворене пријаве за похађање бесплатне Омладинске школе новинарства „Омнибус”

Кандидати своје пријаве треба да доставе до четвртка, 3. новембра 2022. године до поноћи

После две године паузе, због епидемије корона вируса, удружење грађана за општу културу и слободно информисање „Омнибус“, ове године ће по шести пут организовати бесплатну Омладинску школу  новинарства. Пријаве за све заинтересоване младе људе од 15 до 30 година су отворене до четвртка, 3. новембра 2022. године до поноћи.

У пријави је потребно навести име, презиме, године старости, занимање, разлоге због којих желе да похађају ову школу и шта од ње очекују, и доставити је на имејл адресу [email protected].

Током седамнаест недеља и на исто толико интерактивних радионица полазници ће стећи основна знања о новинарској професији, о медијској писмености, упознати се са темељним занатским правилима и етичким стандардима професионалног новинарства, научити базичне практичне вештине, и добити шансу да активно учествују у креирању медијских садржаја. Поред журналистичких радионица у оквиру пројекта планирано је организовање неколико догађаја с различитом тематиком, као и посете београдским редакцијама.

Данас у нашем граду (а и у Србији) на делу је скоро па институционално гушење објективног, критичког и независног новинарства, поручују организатори пројекта.

„Овакво стање у медијима директно угрожава право грађана на објективно и критичко информисање, што значи да се Омнибус овим пројектом обраћа целокупној популацији града Панчева, али и шире. Покретањем школе новинарства омнибусовци намеравају да потенцирају партиципацију младих као будућих носилаца и креатора медијског садржаја, што је у журналистичком смислу изузетно дефицитарно на укупном медијском простору у држави, а свакако и у нашем граду. Реализација пројекта је значајна и за нашу локалну заједницу јер помаже младима заинтересованим за професионално новинарство да дају свој допринос успостављању дијалога неистомишљеника и развоју демократских односа у друштву“, пише у саопштењу.

Простор који организатори замишљају да створе треба да буде отворен и за друге друштвене групе и појединце који активно раде на решавању проблема у локалној заједници. Активисти „Омнибуса” сматрају да њихове активности имају потенцијал повезивања свих активних учесника у локалној заједници, односно да едукација и умрежавање има потребну снагу и капацитете да свим грађанима, а посебно младима у Панчеву, омогуће да остваре своје потенцијале слободним изражавањем и разменом мишљења и искустава.

Новинарске радионице ће се и у овом циклусу одржавати суботом у просторијама Медијског склоништа Панчево (Улица Змај Јовина 19а). У реализацији новог пројекта ће опет учествовати велика група сарадника, новинари са вишедеценијским искуством, дизајнери, ИТ стручњаци, активисти НВО, и, у улози вршњачких едукатора, учесници претходних циклуса новинарских радионица, који су по завршетку курса наставили да сарађују са овом организацијом и већ стекли искуства самосталног креирања и објављивања новинарских текстова.

Омнибусовци су расположени да сарађују и са свим заинтересованим организацијама цивилног друштва и појединцима који деле елементарне вредности антифашизма и локал-патриотизма у циљу унапређивања заједничког животног простора, те их све овим путем позивају да им се обрате. Сви грађани којима су блиске вредности грађанског друштва, узајамност и солидарност, антифашизам, толеранција према другом и другачијем, напредовање локалних заједница у Граду Панчеву, подизање нивоа квалитета живота грађана, добродошли су.

Редакција

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: