Савремени простор састоји се од десет зграда

Отворен нови затвор у Панчеву

Осуђеници ће током октобра бити пребачени из Његошеве улице у нови објекат

Министарка правде Нела Кубуровић отворила је данас у Панчеву један од најмодернијих казнено-поправних завода, у коме ће бити смештено 500 лица лишених слободе.

Том приликом, Кубуровић је рекла да Министарство правде последњих неколико година ради на смањењу оптерећења у казнено- поправним заводима, при томе испуњавајући међународне и европске стандарде за смештај осуђених лица и лица која се налазе у притвору.

Последњих пет година смо поправили свој положај. У Извештају Савета Европе из 2012. године смо били на последњем месту, са 156 осуђених на 100 слободних места, а данас је та ситуација знатно боља са 106 осуђених на 100 слободних места”, указала је министарка правде и додала да се сада Србија по том питању налази у бољој ситуацији од неких држава ЕУ, попут Мађарске, Белгије или Француске.

Кубуровић је напоменула да ће и у наредном периоду Министарство правде наставити да ради на унапређењу смештајних капацитета и додала да је нови затвор у Панчеву саграђен уз помоћ кредита Развојне банке Савета Европе у износу од 18 милиона евра, док је пет милиона евра обезбеђено из буџета Републике Србије.

Министарка правде рекла је и да је нови КПЗ опремљен намештајем – креветима, душецима, столовима, столицама, које праве осуђена лица у другим казнено- поправним заводма – у Забели, Сремској Митровици, Нишу, као и у ВПД Крушевцу,  који су претходно прошли стручну обуку за рад у металским и дрвним погонима у поменутим затворима.

Она је напоменула да је у току пријем запослених у КПЗ Панчево којих ће бити укупно 270, од тога 170 новозапослених, а да ће до краја године затвор бити у потпуности функционалан.

“У току овог месеца извршиће се премештај осуђених лица и запослених из Окружног затвора у Панчеву. До данас смо у Панчеву имали затвор који је био у пешачкој зони у самом центру града, а сада се он измешта. Та зграда ће бити додељења граду Панчеву на коришћење”, нагласила је Кубуровић.

Гувернер Развојне банке Савета Европе Ролф Вензел изразио је задовољство што је затворен изграђен у предвиђеном року, те да је импресиониран “свиме што је видео”.

Вензел је указао да је нови објекат у свему у складу са евроспким затворским правилима и да коначно испуњава стандард да не буде превелики број осуђених лица у затвору, те да се радује даљој сарадњи са Министарством правде, када се ради о унапређењу и модернизацији других затворских објеката.

Шеф Делегације ОЕБС у Србији Андреа Орицио нагласио је да нови КПЗ не треба да  послужи као модел само за Србију већ и за све земље региона, да је јако модеран и да комбинује и поштовање људских права, будући да има иновативне приступе за третман осуђених лица.

Орицио је додао да ОЕБС сарађује са Министарством правде и на унапређењу примене алтернативих сакнкција и да се на тај начин смањује оптерећеност затвора.

Заменик шефа Делегације ЕУ у Србији Матеја Норчич Штамцар рекла је да на данашњи догађај треба гледати у спектру реформе правосуђа, али и права затвореника, као и да сматра да ће се у новој згради „све то лепо комбиновати“.

Она је похвалила српске власти зато што су урадили јако пуно на побољшању затворских капацитета.

Градоначелник Панчева Саша Павлов захвалио је свима који су учествовали у изградњи новог КПЗ-а и што су у року завршили радове.

Цео комплекс новог КПЗ покривен је са више стотина камера за надзор, а састоји се од 10 зграда – две за смештај осуђјеника, кухиње, управне зграде, пријавнице, зграде за посете и техничких просторија, а простире се на површини од 24.000 квадрата.

Затвор је грађен две године, у складу са стандардима европских затворских правила и може да се пореди са најсавременијим затворима Европске уније.

Оставите коментар

PANpress