О опасној друштвеној појави у Панчеву

Оснажени охрабрени – стоп зеленашењу

Последице позајмљивања новца од зеленаша су економско ропство, психичко обољевање, губитак целокупне имовине, вербално и физичко насиље, тортуру, уцене, отмицу, губитак посла, пријатеља, развод…

Организације Институт за истраживање корупције Кареја из Панчева и Центар за развој грађанског друштва PROTECTA из Ниша организовали у уторак, 12. априла, у Панчеву уличну информативну акцију на тему борбе против зеленашења, у оквиру пројекта „Оснажени охрабрени – Стоп Зеленашењу!“

На платоу испред Културног центра Панчево, активисти организација делили су грађанима и грађанкама Панчева едукативни материјал, а одржана и конференција за медије. Након тога, у простору Sinhro hub-a, одржан је и округли сто на тему „Зеленашење – (не)видљива опасност“, на којем су учестововали Милан Стефановић, директор организације PROTECTA и Валерија Атанацковић, наставница- едукаторка, док је модератор био Ненад Живковић.

На скупу су присутни упознати са зеленашењем, опасном друштвеном појавом, о којој се мало зна и ретко пише у медијима, поготово о превентиви. Организација PROTECTA из Ниша се овим проблемом детаљно бави, како превентивно, тако и последицама зеленашења. Осим што организују предавања за средњошколце у Нишу, како је рекао Милан Стефановић, организација пружа и психосоцијалну подршку људима који су у жртве зеленаша, али и правну помоћ.

Зеленаши су особе које се баве давањем неосигураних новчаних позајмица приватним лицима по изузетно високим каматама, а приликом наплате дуга од дужника најчешће се користе уценама и претњама. Жртве зеленаша су најчешће особе које не могу да подигну кредит у банци, а новац позајмљују из различитих разлога. Званични подаци показују да удео зеленаштва као кривичног дела у имовинским деликтима није велик. У пракси свако зна неког ко је имао проблема са зеленашима, али с обзиром на то да се зеленаштво одвија по правилу у „сивој зони“, то кривично дело тешко је видљиво и тешко доказиво, наводе у организацији PROTECTA.

Ово удружење је спровело и истраживање међу грађанима и грађанкама у вези са зеленашењем, који су показали да велики број њих – 72 одсто њих сматра да појам зеленаштва није довољно препознат у друштву, док 61 одсто њих оцењује да институције не реагују адекватно на проблем зеленашења. Преко 60 одсто грађана и грађанки не би знало коме да се обрати уколико би имали проблем са зеленашењем.

Као последице позајмљивања новца од зеленаша, грађани и грађанке су најчешће навели економско ропство, психичко обољевање, губитак целокупне имовине, вербално и физичко насиље, тортуру, уцене, отмицу, губитак посла, пријатеља, развод…

Кроз пројекат који спроводи PROTECTA жели да скрене пажњу на овај друштвени феномен, и да утиче на повећање отпорности заједнице на проблеме које проузрокује зеленашење, као и да побољша заштиту људских права жртава зеленашења на националном нивоу и у локалним срединама широм Србије. У оквиру пројекта PROTECTA планира да организује информативно едукативне акције у 11 општина и градова у Србији, а акција у Панчеву је била прва.

Организација PROTECTA нуди и бесплатну правну помоћ у случајевима зеленашења, а њихов правни тим доступан је на броју телефеона 060 141 11 80. 

 

Ивана Предић

1 Коментар
Старији
Најновији Најпопуларнији
Inline Feedbacks
View all comments
joca
3 месеци пре

Za šta se vi borite? O kakvom zelenašenju vi pričate? Pa, banke su najveći zelenaši! Onaj ko se odluči da uzme pare pod kamatu od privatnika,treba dobro da razmisli da li može to da vrati i u šta se upušta,što u većini slučajeva nije moguće, pa pribegava da nema sada, da će biti, da mu stiže uplata, sada nemam pa me ubi i tako unedogled dok mu mečka ne zaigra pred vratima. Onda počne da se žali policiji kako je maltretiran od strane poverioca, a onda poverilac biva saslušavan kako on tog jadnog prevaranta maltretira i tera da mu vrati… Read more »

1
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: