Награђена је публикација „Друштвени и институционални одговор на фемицид у Србији"

Организацији FemPlatz признање за допринос у успостављању родне равноправности

Организације FemPlatz из Панчева и Женски истраживачки центар за едукацију и комуникацију из Ниша добитнице су овогодишње награде „Анђелка Милић“ за публикацију „Друштвени и институционални одговор на фемицид у Србији“. Ово признање се додељује „за увођење или подстицање пракси које значајно доприносе успостављању родне равноправности у организацијама, институцијама или у локалним заједницама, на основу сазнајних увида остварених путем феминистичких истраживања и критичких студија маскулинитета.“

Награду у неколико различитих категорија додељује СЕФЕМ (Секција за феминистичка истраживања и критичке студије маскулинитета), иницијатива покренута ради унапређења и стварања знања, али и рецепције и признавања феминистичких академских истраживања у нашој академској заједници и ширем друштву.

Двотомна публикација „Друштвени и институционални одговор на фемицид у Србији“ реализована је као прво индердисциплинарно истраживање фемицида у Србији, спроведено ради откривања карактеристика фемицида и оцене друштвеног и институционалног одговора на родно засновано убиство жена. Ауторке публикације су др Слободанка Константиновић Вилић, др Невена Петрушић, Косана Бекер, доц. др Наталија Жунић и др Вида Вилић.

Награда „Анђелка Милић“ установљена је са циљем оснаживања феминистичке производње контекстуализованог знања, пре свега путем оригиналних и релевантних истраживања, као и њихове креативне употребе и примене у свим областима друштвеног живота у Србији. Овом наградом оснивач, СЕФЕМ, жели да препозна и означи вредности које су у друштвеном и интелектуалном животу Србије не само скрајнуте, већ и обесмишљене, изврнуте руглу и опасно угрожене. Признање има за циљ и чување успомене на научно дело, научни допринос и феминистички активизам Анђелке Милић (1942-2014), која је била и прва председница СЕФЕМ-а.

Редакција

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress
%d bloggers like this: