Обележен Европски дан борбе против трговине људима, 18. октобар

Одржана обука о опасностима које вребају са интернета

Поводом Европског дана борбе против трговине људима, 18. октобра, Црвени крст Панчево је у сарадњи са Удружењем „На пола пута“, у  четвртак, 15. октобра, у својим просторијама, одржао обуку намењену особама са интелектуалним потешкоћама, на којој се разговарало о опасностима које вребају са интерента.

„Проблем безбедности на интернету уочен је увидом у неопрезне  начине коришћења интернета ове популације. С тога се указала потреба  да што више младих са интелектуалним тешкоћама учествује у обукама како би овладали правилним и безбедним коришћењем интернета у складу са својим потребама“, каже Милица Тодоровић, секретарка Црвеног крста Панчево.

На тај начин ће, додаје, заједничким напорима допринети подизању свести о постојању опасности и злоупотребе појединаца и поједники у сврху експлоатације ради личне користи, а на несагледиву штету жртве трговине људима.

У Републици Србији се и даље препознају континуирано скоро све форме трговине људима (сексуална експлоатација, радна експлоатација, принуда на просјачење, принуда на вршење кривичних дела, принудни бракови са елементима експлоатације и др), док се као најчешће жртве трговине људима препознају жене и деца.

Чињенице указују да  жртва трговине људима може да буде свако, мушкарци и жене, дечаци и девојчице, без обзира на њихово порекло, старосну доб, националну припадност, образовање, социјални статус или неке друге особине. Иако се чешће  ради о особама из маргинализованог и депривираног социо-економског окружења жртве трговине људима су особе најразличитијег порекла и социјалног статуса. Сиромаштво је само један од фактора који утиче на вулнерабилност и који доприноси узроцима трговине људима.

Град Панчево је препознао проблем трговине људима и предузео конкретне кораке за систематско бављење овим проблемом. С тим у вези, почев од 2013. године,  решењем Градоначелника Града Панчева образован је Локални тим за борбу против трговине људима који је састављен од 13 чланова и чланица.

Црвени крст Панчево такође има веома добар Тим за борбу против трговине људима, који је активан током целе године.

Радионица је иначе део пројекта „Млади са интелектуалним тешкоћама у свету интернета“, који реализује Удружење „На пола пута“ у сарадњи са ,,Црвеним крстом“ Панчево, у циљу повећање безбедности на интернету за особе са интелектуалним тешкоћама, а који активно користе интернет, пре свега друштвене мреже.

Током октобра месеца, реализоване су обуке о безбедном коришћењу интернета за младе са интелектуалним тешкоћама узраста од 15 до 35 година у Суботици, Србобрану, Вршцу и Ковачици .

Промотивни материјал о овом пројекту могуће је добити у просторијама Црвеног крста Панчево.

Ивана Предић

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: