ПОРЕСКА ДИСЦИПЛИНА КАО ЈЕДНОСМЕРНА УЛИЦА

Одјавити радњу или платити порез?

Ситне занатлије у процепу између обавеза и промета

Власници занатских радњи и други предузетници који плаћају паушални порез већ неколико месеци настоје да некако реше проблем који је настао туђом грешком, али ће они морати да ту грешку плате.

Наиме, Пореска управа Србије је тек крајем прошле године, са двогодишњим закашњењем на њихове адресе послала пореска решења за 2015. и 2016. годину.

Иако повећање пореза за тај период износи свега петнаестак одсто, разлика коју су морали да плате у року од осам дана између аконтације пореза по решењима из 2014. и нових пореских решења у номиналном износу нису занемарива. Нарочито у случају предузетника који се баве старим занатима где је обрт мали, а тиме и зарада.

Један од њих је Миша Шереметовић, власник познате часовничарске радње у центру Панчева.

„Разлика у односу на 2014, па пута 24 месеца је значајна. С обзиром да на то иду и камате уколико се не плати у року од осам дана, мислим да  је за нас ситне мале занатлије паушалце то мало јачи удар по џепу“, оценио је Шереметовић.

Он држави по овом основу дугује четрдесетак хиљада динара које како каже није лако „створити“.

„Ја сам ситни занатлија и имам проблем с прометом. Неке занатлије су да би надоместиле разлику пореза прешле у друге делатности, или су прошириле делатност на производњу и трговину. Ја још увек некако ‘пливам’ захваљујући томе што успевам да додатно зарадим на некој другој страни“, објашњава Шереметовић.

Наш саговорник каже како очекује да Опште удружење занатлија и других предузетника Панчева затражи од надлежних да одобре плаћање разлике на рате како би привредници могли лакше да поднесу ову обавезу.

Dragan Vukašinović

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress
%d bloggers like this: