Грађани имају моћ

Одбранимо Теслу – Панчевци који су показали како се брани град

Борба комшија која траје већ готово годину дана описана је у истоименој студији – својеврсном приручнику за успешан грађански активизам

Да је којим случајем Биљана Керић одлучила да због једног урбанистичког плана који је случајно видела само остави „љутити коментар” на друштвеним мрежама и настави даље, вероватно најзеленије панчевачко насеље Тесла то данас више не би било.

Била је то пука срећа. Ја сам препознала своју зграду, након чега сам консултовала колегу урбанисту, да видим да ли сам све добро схватила. Питала сам и пејзажног архитекту да ли сам добро разумела план за сечу платана, а кад сам добила потврду да јесам, објавила сам информацију о томе на групи ’Одбранимо Панчево’. Позвали смо људе да дођу на презентацију оба плана и тако је кренула ова прича“.

Прича иницијативе „Одбранимо “Теслу” која је окупила психологе, архитекте, програмере, возаче, наставнике, фриленсере, занатлије, трговце, једном речју комшилук, траје већ готово годину дана и описана је у истоименој студији – својеврсном приручнику за успешан грађански активизам.

Теслаши, како себе називају, показали су да се и даље можемо поуздати у своје комшије, да још постоји волонтерски дух и да је само потребан неко да покрене ствари.

Ми учимо све време, вучемо експерте за рукаве, распитујемо се како да сачувамо дрвеће, како да га негујемо, како се орезују гране… То је начин како схватамо, разумемо и реагујемо на ову ситуацију. Наша стратегија није ‘бука и драма’, већ прикупљање информација и саветовање с експертима“, каже Драгана Малиџан Винкић.

Шта су све успели да ураде за мање од годину дана, уз минималне финансијске ресурсе и јер су одлучили да део свог слободног времена посвете овој борби?

Подстакли су грађане да пошаљу више од 2.000 примедби на план за Теслу, који је потом враћен на дораду. Покренули су четири правна процеса, организовали су акције чишћења насеља, обезбеђени су мерачи квалитета ваздуха (не само за Теслу, већ и за насеља Мису и Котеж 2). Петицију „Стоп бетонирању насеља Тесла у Панчеву – за зелену Теслу!“ потписало је више од 5.000 грађана.

И нису остали само на свом насељу, већ се боре и за цело Панчево. Успели су да издејствују да Министарство за заштиту животне средине поништи решење Покрајинског секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине те ће фирма „Промист“ морати да уради Студију утицаја на животну средину пројекта за складиштење вештачког ђубрива.

Сада у овом зеленом панчевачком насељу све делује мирно, али ако дођете у њега, дочекаће вас плакати „БОРБА СЕ НАСТАВЉА! Одбранимо Теслу од инвеститорског урбанизма! Спречимо бетонирање зелених површина и дечијих игралишта!“

Чека се нови план детаљне регулације и Теслаши су на опрезу.

Много Теслаша је баш љуто и кивно. У Теслу су нам дирнули и може свашта да буде ако ови не попусте, јер знамо да Теслаши неће попустити“, тврди један од чланова иницијативе и Теслаш Добривоје Милосављевић.

Tesla-Brosura

ЦРТА

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: