Извештај о раду организације Институт за истраживање корупције Кареја Панчево

Од прекршајних пријава и насловне стране НИН-а до треће публикације и првог међународног пројекта

Организација цивилног друштва Институт за истраживање корупције Кареја током 2022. године у складу са својим програмским и статутарним опредељењем наставила је са
антикорупцијским активностима покушавајући да их подигне на виши ниво.
Активности које смо током целе године самостално (ванпројектно) предузимали, допринеле су да Кареја чврсто стоји на тлу Србије као организација која делује на националном нивоу. Наравно, ни корупцијска збивања у нашем крају нисмо занемарили“, наводи се у годишњем извештају Кареје.
Међу бројним активностима, из Кареје издвајају промоцију монодраме „Ведета“ која је снимљена 2021. године,  пројекат „Антикорупцијски осврт на четири града, Панчево, Чачак, Лесковац и Нови Пазар“, пројекат посвећен десетогодишњци од оснивања Радне групе МУП-а за 24 спорне приватизације, чији су резултати објављени у публикацији „Десет година заблуде и истине о Радној групи МУП-а“. Кареја је прошле године постала и део Неформалног Регионалног антикорупцијског конзорцијума Западног Балкан RACC WB – Бања Лука, Тирана, Скопље, Панчево, и наставила активности у оквиру Аутохтоне школа владавине права – Кукуловце, основане 2020. године.
Представници организације изабрани су за чланство у Радној групи за израду Националне стратегије за борбу против корупције за период 2023-2028. године и пратећег Акционог плана, која још није почела са радом. Такође, Карејини активисти били су током целе прошле године ангажовани у вези са Нацртом закона о унутрашњим пословима. Учествовали су на свим консултацијама, и дали највећи број примедби, а једна њихова примедба у вези са законским основом за примену биометријског надзора је прихваћена и уврштена у нови Нацрт закона о унутрашњим пословима, који је касније повучен из процедуре.
Прошле године реализована је и Карејина идеја о отварању Медијског склоништа у Панчеву, које је постало место сусрета и сарадње медија и организација цивилног друштва. Представници Кареје били су активни у Панчеву, кроз активности у вези са измештањем аутобуске станице из центра Панчева код „Бувљака“, и учешћем на градским јавним расправама. Година је обележена и почетком прекршајног поступка за кативисте Кареје, за наводне прекршајне из претходне године.
Крајем јула активиста Кареје Синиша Јанковић дао је интервју за НИН, који је доспео на насловну страну са насловом „Власт има бољи однос са криминалцима него са поштеним полицајцима“, на који је реаговао и МУП.
И ове године организација је обележила Међународни дан борбе против корупције, 9. децембар, низом активности – од Отвореног писма директору РТС-а, због неизвештавања о
политичкој корупцији, до трибине одржане у Панчеву „Политичка корупција у Србији фундирана литијумом“. У 2022. години установљена је и Карејина антикорупцијска Повеља, а први лауреат награде је Подрињски антикорупцијски тим ПАКТ Лозница, за изузетан допринос у борби против политичке корупције у Србији у области заштите животне средине.
На крају године, Кареји је одобрен пројекат подржан од стране Фонда за Западни Балкан (FWB), у којем су партнери са организација цивилног друштва ACER Тирана Албанија и COHU NGO Приштина Косово.
Из Кареје захваљују свим људима коју су им помогли у реализацији активности, медијима који су извештавали о њиховим активностима, као и организацијама цивилног друштва из Новог Сада, Београда, Лознице, Чачка, Новог Пазара, Ниша, Лесковца, Врања, Панчева и других места, а посебно Инцијативи Одбранимо Теслу, која им је у свим активностима, како наводе, пружила несебичну подршку.

Редакција

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: