Сутра свечано поринуће градског катамарана

Од одлуке до реализације годину и по дана

Свечано поринуће градског катамарана „Панука“, биће приређено сутра, 12. маја, у 12 сати на кеју на Тамишу испред понтона „Роkенривер“. Пловило је купљено у оквиру пројекта „Партиципативно буџетирање“ града Панчева за 2016. годину, када је управо туристички брод добио највише гласова од стране грађана и грађанки Панчева.

На основу тога, Град Панчево је одлуком о буџету и Планом јавних набавки за 2016. годину планирао средства у износу од 5 милиона динара са ПДВ-ом за потребе набавке туристичког пловила и потребне опреме.

Одлука је донета још у новембру 2015. године, а први тендер за набавку пловила вредан 4,1 милион динара је у јулу 2016. године пропао. Следећи тендер расписан је у априлу ове године, и закључен је уговор са предузећем „Сидро“ ДОО из Остружнице, које је конструисало и израдило туристичко пловилo катамаранског типа са потребном опремом, капацитета до 12 особа са посадом.

Пловило је израђено од алуминијума и задовољава све техничке и безбедносне услове у пловидби у свим хидрометереолошким условима карактеристичним за унутрашње воде, наводе у Градској управи.

Одлуком Града Панчева катамаран ће бити поверен на управљање Туристичкој организацији града Панчева која је је из тих разлога Планом и програмом рада за 2017. годину предвидела „Активирање наутичког туризма укључивањем у туристичку понуду катамарана којим ће се организовати вожње по Тамишу и Дунаву“.

Бродарска пракса је да се приликом доласка било каквог пловила на матични вез уприличи и његов свечани дочек. То би било и формално крштење катамарана, које у име града треба да обави, по традицији, особа женског пола. Кума катамарана „Панука“ биће наша пливачица Ања Цревар.

 

 

Ивана Предић

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: