„УТВА АВИОНИДУСТРИЈА“ КОНАЧНО РЕШИЛА СТАТУС

Очекује се узлет фабрике авиона

Југоимпорт СДПР обећао велика улагања, нова запошљавања, редовне плате и послове за будућност

За понедељак 20. март је најављено одржавањe Скупштине „Утве авиоиндустрије“ на којој би требало да буду донете одговарајуће одлуке након што је државна компанија Југоимпорт СДПР преузела фабрику авиона, изјавио је Слободан Костић, председник Синдиката „Утве“. Додао је да ће једна од одлука бити именовање новог менаџмента те фирме.

На тај начин требало би да буде окончана агонија овог панчевачког предузећа која траје од НАТО бомбардовања 1999. у коме је срушено више од две трећине погона.

„Радници су коначно дочекали да нам буде решен статус, након што смо прошле године штрајковали због кашњења плата и неоверених књижица. Пoдсећам да смо били међу оних 530 предузећа која нису имала решен статус, а од којих је већина отишла у стечај“, напопмиње Костић.

Министарство привреде је 9. фебруара донело одлуку о томе да Југоимпорт преузме „Утву авиоиндустрију“, а 28. фебруара је државна компанија за трговину оружјем уписaна у АПР-у као власник 96 одсто акција панчевачке фабрике.

„Југослав Петковић, генерални директор Југоимпорта је раније одржао састанак с нашим радницима, и најавио ово преузимање. Он је тада рекао да ће након тога бити редовно исплаћиване зараде, а обећао је велика улагања током ове године, запошљавање нових радника и обезбеђивање послова за будућност“, рекао је Костић.

Прецизирао је да ће се улагања односити на обнављање главне машинске хале и погона галванизације, и куповину неопходних машина. Председник синдиката „Утве“ је нагласио како је предузеће у последње две године добијало понуде за добре послове од великих међународних компанија, али није могло да их реализује због тога што су неки важни погони и даље у рушевинама.

„Све фабрике наменске индустрије у Србији су потпуно обновљене после бомбардовања, само наша није. Ми смо имали само нека минимална улагања“, рекао је Костић.

Додао је да се у наредних годину дана може очекивати велики посао са школским авионом „Ласта“ који ће се лиценцно производити у Вијетнаму, а има још поруџбина за тај авион, али је услов за њихову реализацију да се запосле нови радници. Костић је рекао да „Утва“ тренутно има свега 200 запослених што није довољно ни за почетак производње „Ласте“.

Са променом власничког статуса фабрике може се очекивати деблокада њеног рачуна. Актуелни директор Томислав Бјелогрлић отклања проблеме који су настали због неажурности судова који нису проследили Народној банци Србије документацију о до сада измиреним старим потраживањима због којих је рачун предузећа блокиран пре десетак година. Очекује се да ће након тога блокада износити око 22 милиона диинара, што би требало да из својих средстава покрије Југоимпорт. После тога ће „Утва“ поново моћи да неометано послује.

 

Dragan Vukašinović

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: