Нови број FemPlatz магазина

О осветничкој порнографији, положају жена током епидемије, рок кампу и дискриминацији Ромкиња

Нови број магазина панчевачке организације FemPlatz, четврти по реду, настао је у периоду обележавања Међународног дана жена, који су Уједињене нације ове године посветиле теми жена у лидерству, односно постизању равноправне будућности у Ковид-19 свету. О положају жена током епидемије у Србији и утицају ове ситуације на продубљене неједнакости у нашем друштву пише Биљана Јањић.

Ауторке су позвале заинтересоване да потишу петицију НЕ ЗНАЧИ НЕ, која има за циљ да се образовање и обука о препознавању, реаговању и методама заштите од сексуалног насиља укључе у обавезни део наставног програма.

Посебно место у новом броју магазина, ауторке су посветиле о осветничкој порнографији, о којој пише Христина Цветинчанин Кнежевић, у конткесту дубоког неразумевања за пријављивање силовања и сексуалног злостављања, које су протеклих месеци пријавиле бројне глумице.

У рубрици Једна од нас, ауторке су разговарале са Даницом Јовановић, активисткињом која води удружење Рома Нови Бечеј и прича о својој активистичкој борби и немирењем са дискриминацијом и искљученошћу Ромкиња из процеса одлучивања.

Рубрика која промовише и подржава активности девојчица је овог пута посвећена представљању Рок кампа за девојчице који води пројекат Femix, а прочитајте и утиске четрнаестогодишње Мие Лехки, једне од учесница претходних рок кампова.

У овом броју је и ауторски текст Наташе Еленков и Милене Милојевић, чланица феминистичког колектива Женска солидарност, о трговини људима и проституцији из угла радикалног феминизма.

У жељи да промовишу напоре организација и појединки да се улога жена промовише и кроз објављивање персонализованих поштанских маркица, ауторке магазина представљају текст др Свенке Савић и др Маргарете Башарагин на ову тему, као и кратке приказе маркица са ликовима Лепојке Чаревић Митановски и Соње Дрљевић.

Фем препоруке за књигу, серију и музику овог пута даје Катарина Митић, музиколошкиња, музичка супервизорка и креативна маркетарка.

Редакција

1 Коментар
Старији
Најновији Најпопуларнији
Inline Feedbacks
View all comments
Nataša
11 месеци пре

🙌💚

1
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress
%d bloggers like this: