Програми за запошљавање

НСЗ презентовао јавне позиве и конкурсе за послодавце

Из панчеваке филијале позивају све послодавце и незапослене да све информације погледају на сајту или да се јаве у најближој филијали

Национална служба за запошљавање у филијали у Панчеву организовала је у четвртак, 23. марта,  презентацију јавних позива и конкурса, као и форум за послодавце у својим просторијама. Кроз пола сата послодавцима из већих и мањих предузећа, приказани су програми финансирања послодаваца и незапослених лица, као и програме стручне праксе, где млада незапослена лица могу да буду ангажована и да прођу кроз своје неко прво стручно оспособљавање, да би стекли знања за адекватан рад у струци.

НСЗ сваке године објављује јавне позиве и конкурсе, ове године су објављени 20. фебруара. Имамо 13 актуелних јавних позива и конкурса и позивамо све послодавце да конкуришу и учествују у њима. Оно што организујемо сваке године јесу форуми послодаваца, данас је био у Панчеву, а сутра у Ковачици и 30. марта у Алибунару. Позивамо све послодавце да дођу и да виде шта је то што Национална служба за запошљавање нуди од могућности за финансирање послодаваца, односно незапослених лица“, за Панпрес је рекла директорка филијале НСЗ за Панчево Јелена Шиник.

Прошле године у програмима и мерама које организује НСЗ учествовало је 400 људи кроз стручну праксу, самозапослење и осталим програмима за запослење.

На територији града Панчева, како наводе из НСЗ има 5.600 регистрованих незапослених лица, док на територији Јужног Баната коју покрива филијала у Панчеву има мало више од 11.000.

Национална служба за запошљавање нуди и програме за запошљавање људи који су у категорији теже запошљивих лица:

„Програми из категорије теже запошљивих лица, где послодавац добија одређену субвенцију, уколико жели да запосли лице има обавезу годину дана да то лице држи запослено у радном односу. Негде имамо и програме приправника, са средњом школом и високим образовањем, оно што је интересантно нашим незапосленим лицима, то је и програм самозапошљавања, где незапослена лица узимају учеће и конкуришу за програм, раде свој бизнис план и отварају самосталну делатност“, објаснила је директорка панчевачке филијале НСЗ.

На питање какве су могућности и какви се програми организују за младе у Панчеву, директорка Шиник одговара:

„Што се тиче младих лица постоји програм стручне праске и програм моја прва плата, који је намењен лицима са средњом школом и са вишом школом или факултетом. Негде у неким пројектима постоји ограничење у годинама, имамо и програме за лица са средњом школом, вишом школом и факултетом“.

Након презентовања јавних конкурса и програма НСЗ, покренула се неформална дискусија послодаваца који су изнели бројне проблеме са којима се сусрећу при тражењу радника. Они који организују стручне праксе, жалили су се да лица која би ,,испекла” занат код њих, након испуњене уговорне обавезе, неретко отварају своје послове. Осим тога, нека од већих предузећа, жалила су се на мањак вољне радне снаге, те су истакли да је и често запошљавање страних држављана из Индије, Пакистана, Кубе и Турске. При запошљавању страних држављана, послодавци истичу проблеме бирократске природе, везане за дуготрајност поступка запошљавања страних лица.

Такође проблем који је успут истакнут од свих присутних, био је проблем са субвенцијама које држава даје за стране послодавце и разлику у висини субвенција за домаће и стране послодавце.

Из НСЗ позивају све послодавце и незапослене да све информације погледају на сајту или да се јаве у најближој филијали.

 

 

 

 

 

Реља Јарковачки

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: