Саопштење медијских удружења НУНС и НДНВ

Нови Сад новцем грађана плаћа Информер, Српски телеграф и друга режимска гласила

Један од најважнијих критеријума за доделу средстава за медијске пројекте од јавног интереса је поштовање Кодекса новинара Србије, а ова два листа су, према истраживању Савета за штампу, шампиони у његовом кршењу и гажењу

 

Независно удружење новинара Србије (НУНС) и Независно друштво новинара Војводине (НДНВ) обавештавају јавност да Град Нови Сад трећу годину заредом на срамотан и скандалозан начин крши Закон о јавном информисању и медијима и исмејава конкурсно суфинансирање јавног интереса у сфери јавног информисања. Скоро целокупан за ту прилику издвојен новац грађана додељује режимским гласилима, међу којима су и они који континуирано и систематски крше новинарски кодекс.

Како се наводи у саопшењу медијских удуржења, мање-више иста стручна” комисија, састављена од представника нерепрезентативних и режимских удружења, спроводи очигледно негде унапред донесену политичку одлуку о награђивању послушних гласила.

„Ове године отишли су и корак даље у срамоћењу Новог Сада и његових грађана, и новац доделили Информеру (1.000.000 динара) и Српском телеграфу (900.000). Подсећамо да је један од најважнијих критеријума за доделу средстава за медијске пројекте од јавног интереса управо поштовање Кодекса новинара Србије, а ова два листа су, према истраживању Савета за штампу, шампиони у његовом кршењу и гажењу“, додаје се у саопштењу.

Осим тога, чак 4,5 милиона динара, узетих од Новосађана, добио је СНС-портал brif.rs, који је такође добио огромне износе и на другим конкурсима у војвођанским локалним самоуправама, а који је регистрован почетком године као партијски пројекат и у једном периоду је противзаконито радио без импресума.

„Војвођански магазин, иза којег стоји један од главних напредњачких медијских демијурга Горан Караџић, добио је два милиона динара на овом конкурсу. Ово су само неки од најиндикативнијих примера трошења средстава грађана супротно јавном интересу, односно партијске дистрибуције новца на новосадском конкурсу. Новац за медијске пројекте добила је и Српска православна црква, али и бројне стручној јавности непознате фирме и организације“, кажу у НУНС-у и НДНВ.

НУНС и НДНВ наводе да постоји озбиљна индиција да су неки од чланова конкурсне комисије били у отвореном сукобу интереса, па ће ова удружења размотрити могућност подизања кривичних пријава против њих.

НУНС и НДНВ позивају медије који су оштећени на овом конкурсу да искористе законска права и покушају да кроз управни поступак остваре своја угрожена права.

„Нажалост, Нови Сад није изузетак. У скоро свим локалним самоуправа, као и на покрајинском нивоу, новац грађана се додељује режимским медијима, а у комисијама седе представници фантомских и режимских удружења који само позајмљују своја имена за реализацију партијских интереса, а за то бивају адекватно награђени“, закључује се у саопштењу.

 

Ивана Предић

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: