Удружење грађана „Омнибус" и ове године образује младе

Нови циклус школе новинарства

Удружење грађана за општу културу и слободно информисање „Омнибус“, и ове године реализује Омладинску школу новинарства, уз помоћ фондације „Траг“ и у сарадњи са Електротехничком школом „Никола Тесла“ Панчево.

Радионице које ће трајати од 21. октобра 2017 . до  24. фебруара 2018. године, у Електротехничка школа „Никола Тесла“, намењене су младима од од 15 до 25 година, који своју пријаву са подацима (име и презиме, године старости, занимање, мотив пријављивања и очекивање од школе) могу послати на мејл [email protected]m.

Рок за пријављивање је четвртак, 19. октобар, до поноћи „Омнибус“. Додатне информације могуће је добити на бројеве телефона: 064/297-81-68 Мирослав и 063/372-298 Ненад.

Кандитати ће прво морати да реше писмени тест, а након тога их очекује усмени разовор са координаторима пројекта Мирославом Тодоровићем, Дејаном Чанчаревићем, Кристијаном Балтеану и Ненадом Живковићем.

Тест ће се решавати у суботу, 21. октобра, у 10 сати, у Електротехничкој школи „Никола Тесла“, док ће се разговори обављати у среду и четвртак, 25 и 26. октобра, од 18 сати у истом простору.

Рад у радионицама одвијаће се кроз следеће активности – Мала школа латинског, анализа домаћег задатка, разговор, теоријски део, практичан део, вежбе, домаћи задатак, евалуација, гледање филма. Тренинзи ће се одржавати сваке суботе од 10 до 13 сати, осим 30. децембра 2017. године, 6. и 27. јануара и 17. фебруара 2018. године. Осим редовних активности, организатори најављују и могућност одржавања додатних часова, као и организовање посета медијима у Београду, сусрета са познатим новинарима, чајанке… Похађање школе је бесплатно.

Један од координатора пројеката и предавач Ненад Живковић каже да је идеја пројекта да се отвори простор за младе људе да постану професионални новинари, који Граду Панчеву недостају, јер је према његовим речима новинарстову граду у кризи последњих 25 година.

Овај курс новинарства има за циљ и да полазницима пружи или прошири основна знања и вештине из новинарства, стилистике, комуникологије и комуникације са јавностима, да их упозна са вредностима новинарске етике, допринесе неговању и развијању других вештина неопходних новинарима у обављању свакодневног посла, али и у другим ситуацијама у животу (развијању критичког мишљења, способности апстрактног размишљања, повезивања и укрштања чињеница, толеранције према свему што је „друго“ и „другачије“, да утиче на развој демократске политичке и сваке друге културе…), да афирмише вредности грађанског друштва и на крају да отвори могућност активног бављења новинарством на Омладинском интернет радију „Омнибус“.

 

Прошле године први пут је организована школа новинарства коју је завршило дванаест полазнике, а своје радове је објавило њих десеторо у локалним медијима.

Полазници ће на крају курса, на завршној свечаности, добити дипломе које ће имати само симболички значај, као што је то био случај прошле године.

 

Ивана Предић

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: