Истраживање Агенције Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена

Неплаћени рад жене већи од просечне плате у Србији

Када би неплаћени послови старања о деци и старијима постали видљиви и придодала им се економска вредност, то би значило да једна жена у Србији има зараду 6.560 евра нето годишње, односно 546 евра месечно, а мушкарац 5.220 евра нето годишње, односно 435 евра нето месечно

Свака жена која сваког дана брине о деци или старијим члановима домаћинства требало би да заради 546 евра месечно, показује данас објављено истраживање Агенције Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена (UN Women) у Србији.

Како је саопштено, када би неплаћени послови старања о деци и старијима постали видљиви и придодала им се економска вредност, то би значило да једна жена у Србији има зараду 6.560 евра нето годишње, односно 546 евра месечно, а мушкарац 5.220 евра нето годишње, односно 435 евра нето месечно.

„Неплаћени послови старања су великог обима и често надокнадјују непостојање услуга старања у друштву. Упркос свом доприносу привреди, неплаћени послови старања нису укључени у главно мерило националног богатства, односно бруто домаћег производа (БДП). То доводи до потцењивања укупне економске активности као и умањивања вредности благостања појединца, породице и целог друства“, указала је у саопштењу UN Women у Србији.

Укупна процењена вредност неплаћених активности старања износи 21,5 одсто БДП-а Србије или 9,2 милијарди евра (14,9 одсто за неплаћене активности старања жена и 6,6 одсто мушкараца), а светски просек је девет одсто.

То су налази прве анализе економске вредности неплаћених послова у области старања у Србији коју је спровела  UN Women у оквиру пројекта „Родно одговорно управљање прерасподела неплаћеног рада“ уз подршку Владе Велике Британије и амбасаде те земље у Србији.

Циљ је био да се пословима старања дода економска вредност и то је урађено тако што су према методологији Међународне организације за рад (ИЛО) коришћене зараде према делатности, као и број сати утрошених на различите неплаћене послове у домаћинству добијених из Републичког завода за статистику.

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress