Иницијатива удружења грађанки FemPlatz

Неопходно успостављање тела за праћење фемицида

Према доступним подацима, сваке године у Србији око 30 жена буде убијено, а доступна истраживања показују да је скоро сваки фемицид могао бити спречен

Представнице удружења грађанки FemPlatz данас су предале писмо свим народним посланицама и посланицима Народне скупштине Републике Србије и затражиле да у складу са својим овлашћењима, покрену питање успостављања тела за праћење фемицида.

Уједно су подсетиле на горући проблем насиља према женама у нашем друштву, на велики број фемицида сваке године и на константно неадекватан одговор институција система задужених за превенцију и заштиту од насиља. Указале су и да је успостављање тела за праћење фемицида препорука коју је Специјална известитељка Уједињених нација за насиље према женама упутила свим државама чланицама, као и да је формирање овог тела планирано Стратегијом за спречавање и борбу против родно заснованог насиља према женама и насиља у породици за период 2021-2025. године.

У допису се подсећа да су у септембру у року од 24 сата убијене две жене у два различита града. У Србији је ове године било 23 фемицида, односно, 23 жене су убијене у породичном и/или интимном-партнерском контексту. Убице су њихови бивши или садашњи партнери и мужеви, синови и други чланови породице. Према доступним подацима, сваке године у Србији око 30 жена буде убијено, а доступна истраживања показују да је скоро сваки фемицид могао бити спречен.

Из организације упозоравају да упркос апелима женских невладиних организација, институције надлежне за спречавање и борбу против насиља према женама још увек не пружају адекватан одговор на фемицид, због чега велики број убистава жена није спречен.

У многим случајевима изостала је благовремена и ефикасна реакција институција система на пријаву насиља, као и умањивање опасности и несагледавање ризика по безбедност жртве.

У Србији и даље нема јавно доступних статистичких података о распрострањености фемицида.

Иако је најављено још 2018. године, до данас није успостављено тело за праћење фемицида. Формирање овог тела планирано је у оквиру стратешког циља који се односи на обезбеђивање ефикасне и делотворне заштите жртава насиља.

Изостанак делотворне превенције фемицида, као најекстремније манифестације насиља, сваког дана шаље поруку женама да њихови животи нису вредни, закључује се у допису посланицама и прецизира да чланом 107. Устава Републике Србије прописано да сваки народни посланик/народна посланица има право предлагања закона, других прописа и општих аката. У том смислу, представнице FemPlatz-a позвале су посланике и посланице да покрену питање успостављања контролног тела за праћење фемицида на седници Народне скупштине.

„Успостављање оваквог тела побољшаће превенцију фемицида и обезбедити бољу заштиту жена од насиља јер ће омогућити детаљније увиде у случајеве фемицида и покушаја фемицида, процену ефикасности реаговања надлежних органа и утврђивање евентуалних пропуста у њиховом раду, као и усвајање препорука за побољшање система превенције и заштите од родно заснованог насиља“, наводи се у допису.

У досадашњем раду FemPlatz је много пута указао на неопходност успостављања тела за праћење фемицида у Србији, а такође су урадиле и истраживања, предлоге за измене протокола и друге потребне материјале за успостављање овог тела.

Редакција

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: