Тринаест потенцијалних улагача

BOSCH заинтересован за инвестирање у Северну пословну зону

Северна пословна зона једна је од последица реформе локалне самоуправе. Некада пољопривредно земљиште претворено је у протекле три године у грађевинско земљиште. На питање због чега је одлучено да се 77 хектара конвертује, Саша Павлов, градоначеник Града Панчева одговара да то пољопривредно земљиште није обрадиво и спада у седму категорију.

Према градоначелниковим речима, по три инвеститора недељно се распитује за улагање у Северну пословну зону, а конкетних понуда је до сада 13 . Толико је писама заинтересованости стигло на адресу Градске управе, међу којима је и немачка мултинационална компанија BOSCH, чији представници долазе у Србију 3. јула, најављује Павлов.

Ако дође и НФК из Јапана у северној зони би могло да се запосли 3.000 до 4000 људи, а плате ће бити изван српског просека“, тврди Павлов.

Тридесет шест хектара грађевинског земљишта без накнаде добила је немачка комапија „ZF E-Mobility SRB d.o.o.“ за изградњу фабрике за произодњу ауто делова. У локалној самоупрви кажу да ће вредност земљишта од 701.354 евра бити враћена у буџет, кроз јавне приходе до 2026. године до када важи банкарска гаранција. Према уговору потписаном 30. јуна, ZF је дужан да плати доприносе за уређење грађевинског земљишта.

Такође, комапија се обавезује да ће запослити 540 радника (на свака 2 ара датог земљишта запослиће једно ново лице), које ће морати да задржи пет година након завршетка пројеката, 2021. године. Уговорена минимална зарада износи 580 евра бруто. Они ће укупно уложити 85 милиона евра, због чега ово улагање спада у инвестицију од посебног значаја за Републику Србију.

Панчевачка јавност је била критички настројена према овом уступку Панчева према страним инвеститорима. Марко Ћулибрк, директор Регионалне привредне коморе Панчево, каже да је то програм Валде Србије и да нажалост да би се привукли страни инвеститори многе земље чине разне уступке –  или се дају инфраструктурне погодности или субвенције. То је нешто што је уобичајаено и у земљама у окружењу, каже он.

Од 77 хектара земљишта домаћим фирмама је 5,3 , а тренутно је шест домаћих привредника заинтересовано да послује у Северној зони. Ширење производње најваио је и аустријска компанија Екстон, која већ послује у Панчеву.

Северна пословна зона је у потпуности инфраструктурно опремљена, и спремна за улагаче, због чега је како наводи Саша Павлов, локална самоуправа дошла у ситуацију да може да бира инвеститоре.

Оставите коментар

PANpress
%d bloggers like this: