Међународни дан толеранције, 16. новембар

Недовољан број жена на позицијама одлучивања у локалним самоуправама

Само у 12 од 151 јединице локалне самоуправе жене су градоначелнице или председнице општина, а у градским већима на четири мушкарца учествује тек једна жена, показала је анализе Повереника за заштиту равноправности Родна равноправност на позицијама одлучивања у јединицама локалне смоуправе”, која је представљена на Годишњој конференцији Повереника за заштиту равноправности.

Резултати показују и да на позицији директора јавних предузећа је 83,7 одсто мушкараца, док је у управним одборима 49 одсто жена, а у 69,9 одсто општина постоји тело за родну равноправност. Како је навела Татјана Јокановић, помоћница поверенице која је представила резултате већи проценат жена него мушкараца на највишим позицијама забележен је на нижим руководећим местима као што су секретар скупштине града и заменик секретара скупштине града.

Анализа броја одборника и одборница показује да су жене у парламенту заступљене у 34,7 одсто, а мушкарци 65,3. Међутим, у чак 55 општина број одборница је испод законом прописаних вредности (33 одсто). Међу њима је и Град Панчево где у локалном парламенту има 70 одборника, од којих су 19 жене, што је нешто мање од 30 одсто.

Поводом Међународног дана толеранције, Повереник за заштиту равноправности, уз подршку Мисије ОЕБС-а у Србији, у среду, 15. новембра, организовао је Годишњу конференцију која је била посвећена равноправном учешћу мушкараца и жена у политичком и друштвеном животу на свим нивоима.

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић истакла је да је у последњих неколико година несумњиво постигнут напредак на пољу учешћа жена у политичком и јавном животу у Србији, али и да верује да конференција коју организује Повереник доприноси промени перцепције учешћа жена и мушкараца у јавном животу чиме се показује јединство у циљу постизања пуне родне равноправности у области у којој су мушкарци и даље доминантни.

Она је указала да се жене и даље, не само у Србији, већ у целом свету, суочавају са ситуацијом да напредују на основу своје стручности, али само до одређене границе, коју кад треба да достигне не може да прекорачи и то само због родних стереотипа.

„Зато је жена у политици више од представника власти. Она је не само узор већ и глас свих оних жена које слушајући њу схватају да имају шта да кажу. Самим тим што стаклени плафон срећемо у свим земљама, јасно је да се данас пре може говорити о прављењу рупе у њему, него о потпуном уклањању. Ломљење стакленог плафона је подухват на дуге стазе, који укључује друштво у целини”,  рекла је повереница.

Шеф Мисије ОЕБС-а у Србији Андреа Орицио истакао је да је Србија посвећена борби против дискриминације и да је преузела обавезе да усвоји законооавни оквир у тој области у циљу заштите једнакости свих грађана и грађанки.

Председница Фонда за политичку изуизетност Соња Лихт нагласила је да је српско друштво и даље веома патријархално, где је веома тешко бити политички активан ако сте жена, а нарочито на локалном нивоу.

„Очигледно је да се још суоачавамо не само патријархалним и традиционалистичким, већ мизогиним друштвом, које не може да поднесе жену на политичкој сцени, нити да она буде у јавном животу”, рекла је Лихт и поручила да је доста било кукања већ да се заједно учини све да се то у Србији промени.

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress