Новинарима и новинаркама широм Србије ускраћено право да добију информације о ширењу заразе

НДНВ позива здравствене институције на транспарентност

Независно друштво новинара Војводине (НДНВ) позвало је надлежне здравствене институције и друге државне установе да транспарентно и благовремено обавештавају новинаре и новинарке о локалној и регионалној ситуацији у вези са ширењем болести Ковид-19.

Новинарима и новинаркама широм Србије је ускраћено право да добију информације о ширењу заразе и самим тим не могу да раде свој посао у складу са професионалним стандардима, упозоравају у НДНВ.

„Недопустиво је да јавне базе које би требало да служе као поуздани извори информација не нуде ажуриране податке, као ни то да новинари и новинарке не добијају благовремено одговоре на питања од јавног значаја. Подсећамо јавне институције да Закон о слободном приступу информацијама од јавног значаја и даље је на снази, и он предвиђа између осталог и то да „оправдани интерес јавности да зна, постоји увек када се ради о информацијама којима располаже орган власти које се односе на угрожавање, односно заштиту здравља становништва“, саопштавају из НДНВ.

Они позивају и новинаре и новинарке да буду истрајни и да упућују питања надлежнима у вези са епидемиолошком ситуацијом у Србији. Истворемено подсећају колеге да у извештавању о овој значајној теми посебно воде рачуна о стандардима Кодекса новинара Србије.

НДНВ је припремио и два водича за извештавање односно безбедност новинара за време епидемије, који су бесплатно доступни на њиховом сајту. Исто тако, НДНВ је обезбедио правну помоћ новинарима и новинаркама уколико су им права угрожена. Они скрећу пажњу и на бесплатну психолошку подршку новинарима и новинаркама, који се боре са великим притисцима како због страха од ширења заразе, тако и због страха за егзистенцију.

Редакција

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress
%d bloggers like this: