У организацији РТЦ Михајло Пупин Панчево

Научно-едукативни камп у Идвору по девети пут

Научно-едукативни камп Михајло Идворски Пупин, биће одржан по девети пут у Идвору, од 12. до 20. јула. Организатор кампа је Регионални центар за таленте „Михајло Пупин” из Панчева. У Идвору ће боравити 17 ученика, два ментора и координатор кампа.

Ментори су: Слободан Тршек, професор програмирања у Машинској школи у Панчеву и предавач у РЦТ „Михајло Пупин” из Панчева; Милан Сурла, дипломирани физичар, сениор софтвер инжењер у Teleskin d.o.o. и предавач и члан Програмског савета у РЦТ „Михајло Пупин” из Панчева, док су гостујући предавачи проф. др Милорад Кураица, Физички факултет БУ: „Додела Нобелове награде из физике за 2018. годину: Ултра кратки ласерски импулси и ласерска пинцета“; проф. др Јован Мирић, Филозофски факултет БУ, одељење за психологију: „Морал и морално мишљењ“ и мр Предраг Ђукић, потпредседник МЕНСА-е Србије: „Занимања будућности”.

Координатор кампа је др Драгољуб Цуцић, руководилац РЦТ „Михајло Пупин” из Панчева. Тема кампа биће:Компјутерске симулације у физици коришћењем алата EJS”.

Циљ рада је да се направи синтеза компјутерске науке и физике и да се ученици науче да сами праве симулације физичких појава.. Ученици ће савладати основе програмског језика Јава, као и алат EJS, који је намењен за лако креирање симулација у физици.

EJS – Easy Java Simulation је моделинг алат који служи за лако креирање физичких и математичких модела који се затим могу визуелно представити и кроз симулације дочарати физичке појаве. За програмирање симулација у алату EJS се користи програмски језик Java, који ће се учити кроз једноставне примере у физици. Користећи стечено знање Java програмског језика и моделовање у алату EJS правиће се интересантне симулације физичких појава. EJS је један део великог пројекта „Open Source Physics“, са којим ће се упознати полазници кампа.

За учеснике кампа биће организован и обилазак Института за физику у Земуну.

 

 

Редакција

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: