Како унапредити положај наших најстаријих грађана

Насиље над старијим људима: „Отвори очи-прекини ћутање“

Ефикасна борба против дискриминације, насиља, злостављања и занемаривања старијих, као и  достојанствено старење и међугенерацијска солидарност, представљају императив у сваком одговорном друштву, изјавила је повереница за заштиту равноправности Бранкица Јаковић поводом 15. јуна, Међународног дана борбе против насиља над старијима.

На отварању изложбе „Отвори очи-прекини ћутање“, Јанковић је истакла да само благовремена и свеобухватна сарадња свих надлежних у систему заштите од насиља може дати резултате, подсетивши да је институција Повереника сачинила Посебан извештај о дискриминацији старијих како би допринела унапређењу положаја наших најстаријих грађана и решавању различитих проблема међу којима је насиље, и иницирала доношење мера и спровођење активности које ће допринети поштовању старијих и њиховом достојанственом старењу.

Повереница је навела да насиље над старијима често остаје непримећено, и због њиховог личног односа и срамоте да га пријаве, али и због дубоких предрасуда и стереотипа о овој популацији. Не смемо дозволити да ејџизам постане доминантан облик дискриминације у 21. веку, већ треба деловати превентивно и проактивно, закључила је Јанковић.

Изложбу поводом Међуанродног дана борбе против насиља над старијима, заједнички су организовали Црвени крст Србије, Делегација ЕУ, Популациони фонд УН (УНФПА), амбасаде Аустрије и Аустралије и Повереник за заштиту равноправности.

Притужбе за дискриминацију по основу старосне доби, које пристижу Поверенику чак су на другом месту у односу на све друге видове дискриминације. Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић, истакла је на представљању извештаја у мају у Народној скупштини, да је у Европи свака пета особа старија од 65 година, и да у погледу демографске структуре, Србија дели судбину Европе и света.

Нагласила је да је за све време рада Повереника за заштиту равноправности, старосно доба међу прва три вида дискриминације и додала да је положај старијих комплексан и да у многом сегментима није повољан.

„Повереник за заштиту равноправности не сме бити посматрач ситуације у времену у ком делује, већ мора бити проактивни и кредибилни партнер свим државним органима и организацијама цивилног друштва којима је приоритетни циљ изградња отвореног и толерантног друштва у коме влада право, правда и поштовање људских права“, подвукла је Бранкица Јанковић.

Бранкица Јанковић је указала да су на основу сагледаног стања, дате препоруке које се односе на социјалну сигурност старијих грађана, системе здравствене и социјалне заштите, спречавање дискриминације и насиља и на друштвену укљученост старијих грађана.

Редакција

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress
%d bloggers like this: