ВОДИЧ КРОЗ ЖИВОТ

Напади панике

Напади панике или панични поремећаји су веома чест разлог јављања психотерапеуту. Пре него што се утврди дијагноза, напади панике пацијенти потроше много времена и новца на прегледе код лекара специјалиста да би утврдили шта им се догађа.

Пошто напади панике личе на срчане и друге здравствене сметње потребно је увек прво обавити све прегледе код лекара. Међутим, ако су сви налази у реду не треба сумњати у налазе него је добро отићи психијатру који ће да постави дијагнозу

Пацијенти описују нападе панике као изненадно лупање срца, презнојавање, гушење и вртоглавицу. Јавља се страх или да ће се особа онесвестити или да ће умрети. Пацијенти обично кажу да се ти напади јављају изненада и без икаквог разлога. Повод јављања увек постоји. То може бити песма, мирис, мисао, нека ситуација и сл.

Узроци панике су потиснуте емоције које нису у свести, а изазивају физиолошке реакције. Овај поремећај се веома успешно лечи психотерапијом, чак лечење и не траје дуго. Кад пацијент сазна да су његове сметње напади панике, а не срчани напади лакше се бори уз помоћ савета које добија од свог терапеута.

Ови напади нису опасни по живот. Међутим, утичу негативно на квалитет живота, особа се повлачи, не креће се сама и не може добро да функционише на послу и у приватном животу. Уколико се не лечи може да оде у агорафобију, односно у потпуну изолацију и страх од изласка из куће.

Пише: Светланка Кнежевић, психотерапеут

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress