ПРЕД ТЕШКЕ ПРЕГОВОРЕ ВЛАДЕ С ММФ-ОМ

„Напад“ кредиторa на субвенције

Није јасно због чега се „Азотара“ помиње као проблематично предузеће кад не добија државну помоћ

Влада Србије у понедељак почиње вишедневне преговоре с делегацијом Међународног монетарног фонда, а главна тема могла би бити различите врсте помоћи које држава даје предузећима у свом власништву.

ММФ захтева да Србија престане да помаже државним предузећима тако што им отплаћује дугове, или плаћа рачуне зa трују и гас, већ да нађе дугорочно орживо решење за њих, рекао је шеф канцеларије мисије ММФ-а у Србији Себaстијан Соса. Међу такве фирме убројао је РТБ Бор, МСК из Кикинде и панчевачку „Азотару“. Директор „Азотаре“ Миљан Ђуровић је индиректно одговорио на питање да ли уопште користе неку врсту државне помоћи.

„Влада Србије је кроз Радну групу крајем прошле године дала услове под којима „Азотара“ може да послује и обавезе које треба да испуњава, а то је урађено, вероватно у пуној координaцији са преговорима који су вођени између ММФ-а и наше Владе, и „Азотара“ испуњава све те услове“, рекaо је Ђуровић.

Директор „Азотаре“ подсећа да предузеће од краја 2015. послује на тржишту и без икакве заштите, захваљујући томе што су унапред припремљеним планом реорганизације решени проблеми дугова. Додао је како су УППР-ом створени услови да се нађе будући власник или стратешки партнер.

 „Ради се на проналажењу стратешког партнера и то ради власник, значи држава. Оформљена је Радна група, траже се модели који могу да се примене и они ће бити, надам се, убрзо дефинисани“, прецизирао је Ђуровић.

У Самосталном синдикату предузећа кажу како не знају да „Азотара“ добија било какве субвенције, али да би могла да послује ефикасније уз бољу организацију и јефтинији гас. Синдикалисти истичу да су помало забринути за судбину 900 запослених.

„Чули смо да „Србијагас“ има уговор до краја јуна да испоручује гас и да ћемо дотад радити, а све остало смо чули из медија попут тога да ће бити приватизација, а на који начин то стварно не знам. Забринути смо шта ће бити после 30. јуна и како ће тај проблем бити решен. Напомињем да је општи интерес да ми добијемо јефтинији гас, јер ће онда пољопривредници имати јефтиније ђубриво, па ће и храна коју производе да буде јефтинија. Овде се ради и о 900 запослених и њиховим породицама“, изјавио је Живановић, председник Самосталног синдиката „Азотаре“.

Социјална димензија проблема у државним предузећима могла би да буде важан адут у постизању компромиса у предстојећим разговорима Владе и ММФ-а, сматра Горан Николић из Института европских студија.

„Мислим да се опет може наћи такав модус да се захтеви ММФ-а и у суштини социјални захтеви запослених у тим предузећима реше, тако да држава добије продужење аранжмана са том организацијом“, оценио је Николић.

Он је подсетио да ни у претходним преговорима нису били задовољени максималистички захтеви страних поверилаца.

 

Драган Вукашиновић

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: