У току санација звоника

Након 60 година први већи радови у Преображенској цркви

Радови на крсту звоника Преображенске цркве у Панчеву након годину и по дана од покретања иницијативе, почели су 18. септембра, а градски званичници овај споменик културе од изузетног значаја обишли су у уторак, 26. септембра. Том приликом градоначелник Панчева Саша Павлов истакао је да ово нису први радови, те да је до сада извршена замена лима на куполи главног објекта, завршен је иконостас, и сачуване иконе великог уметника Уроша Предића.

Конференцији за медије присуствовали су и члан Градског већа задужен за културу и омладину Немања Ротар и Јасмином Вујовић, директорка Завода за заштиту споменика културе.

Она је објаснила због чега је реконструкција каснила:

„Имали смо малих проблема око добијања дозвола, и пребацивања надлежности. Радиће се препокривање крова бакарним лимом, скидање крста и нова позлата крста. Радови су вредни 2.156.000,00 динара и трајаће 65 радних дана. Добре фирме које имају искуства са таквом врстом радова ће исте и обављати“.

Директорка је додала да је у плану и обнова фасаде на објекту, те да је већ расписана јавна набавка за истраживање оштећености керамопластике.

Старешина цркве протојереј Стојче Цветковић рекао је да радови изискују доста средстава, али да постоји добра воља од стране Градске управе. Он је истакао да није било већих улагања у објекат већ 60 година и позвао све људе добре воље да донирају новац за адаптацију цркве.

Радови се изводе на висини од преко 40 метара, због чега су врло захтевни и осетљиви.

Преображенска црква у Панчеву саграђена је између 1873. и 1878. године, на месту старије цркве изграђене почетком XVIII века. Црква је изграђена по пројекту архитекте Светозара Ивачковића.
Преображенска црква у Панчеву утврђена је за споменик културе Решењем Завода за заштиту и научно проучавање споменика културе од 21.јуна 1948. године, а 1991. је утврђена за непокретно културно добро, као споменик културе од изузетног значаја.

Ивана Предић

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: