Истраживање ЦИНС-а

Највише шума у Војводини исечено у Шумском газдинству „Банат” Панчево

Илегална сеча и крађа шума најчешће је кривично дело против животне средине у последњих 10 година. Највише се сече у приватним шумама које нико не чува, али се крађе дешавају и у државним шумама, понекад и уз умешаност шумара, пише Центар за истраживачко новинарство Србије

Група шумокрадица покушала је летос, током ноћи, да из Шумског газдинства „Банат” код Панчева украде већ израђена дрва за огрев. Шеф шумске управе је после неколико анонимних позива и порука о крађи организовао заседу. Контрола Војводинашума је на лицу места затекла групу са два чамца у која може да стане око 14 кубних метара дрва. Ово је само један од многих покушаја крађе шума у Србији, који се пред зимску сезону интензивирају.

Илегална сеча је дугогодишњи проблем због кога држава и приватни власници губе милионе динара, а на хиљаде стабала буде посечено без дозволе надлежних органа.

Државне институције, попут Републичке шумарске и ловне инспекције, полиције, јавних предузећа Србијашуме и Војводинашуме, као и предузећа која управљају националним парковима, сваке године подносе на стотине кривичних и прекршајних пријава против шумокрадица. Годишње се у просеку бесправно посече најмање 17 хиљада кубних метара дрва државних шума.

ЦИНС наводи да је најгоре стање у Банату, односно у Шумском газдинству „Банат” Панчево, где су шумокрадице током 2016. године посекле скоро 1.600 метара кубних дрвета. 

У Војводинашумама кажу да је само од 2012. до 2016. године из овог газдинства бесправно посечено скоро 3.800 метара кубних дрва, а да је један од разлога за то близина града шумама и велика разуђеност терена.

Из овог јавног предузећа наводе да у контроле често иду у пратњи полиције, нарочито ноћу јер се дешавало да шумокрадице физички нападају чуваре шуме.

„Није пријатно ићи и суочити се са људима који су најчешће спремни на све и који су врло често социјално најугроженије категорије, којима је то практично једини извор зараде и који мисле да њихов прекршај није велики ако посеку државну шуму’, каже Слађана Дабић из Војводинашума за ЦИНС.

Цео текст можете прочитати на линку

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress