ПРОВЕРА СПРЕМНОСТИ СПАСИЛАЦА У ЈУЖНОЈ ЗОНИ

Најбољи у овом делу Европе

Ватрогасци хемисјких фабрика, Панчева и Београда с градским Штабом за ванредне ситуације вежбали поступак за случај акцидента

Ватрогасно спасилачке службе МУП-а, „Азотаре“, „Петрохемије“ и НИС-ове рафинерије нафте успешно су извеле вежбу у којој су реаговале на симулирану несрећу на „Азотарином“ постројењу Амонијак.

Сценарио вежбе био је цурење амонијака из цевовода на постројењу за производњу ове материје у ХИП „Азотари“, а потом и из једне од вагона цистерни у кругу истог погона. Реаговали су најпре запослени у погону, затим ватрогасна једииница „Азотаре“ којој  су одмах у помоћ прискочиле колеге из суседне „Петрохемије“, а потом и НИС-ове рафинерије. Који минут касније стигли су припадници ватрогасно-спасилачке јединице МУП-а у Панчеву са скафандерима који им омогућавају непосредан приступ месту несреће.

Београдски ватрогасци били су задужени да деконтаминирају своје колеге у заштитним оделима након што су санирали квар на цистерни. Све је функционисало врло префесионално и увежбано, и нико од учесника ни у једном тренутку није имао дилеме шта му је задатак. Током читаве вежбе спровођена су мерењеа загађења околине, Хитна помоћ је збрињавала повређене раднике, а припадници МУП-а су обезбеђивали околину фабрике. Све то рађено је у координацији са градским Штабом за ванредне ситуације Панчева.

„Данашња вежба је врло важна за нас, зато што ми сваки дан живимо с великим опасностима на локацији свих ових фабрика, и за нас је јако важно да имамо утренирани тим који може брзо и ефикасно да реагује у свакој ситуацији“, изјавила је Гордана Васојевић, руководилац службе за заштиту животне средине у „Азотари“.

Вежба је део пројекта Европске комисије и Уједињених нација за подизања спремности спасилачких јединица у Југоисточној Европи, на јужном Кавказу, у Модавији и Украјини за реаговање на хемисјку беиолошку и радиолошку опасност.

„Сама вежба указује да смо у овом тренутку припремни за одговоре на удесе који би могли да се догоде. Радићемо на даљем подизању обучености наше службе за реаговање у оваквим ситуацијама и још бољој сарадњи са колегама из Јужне зоне и Градом“, рекао је Бранко Божанић, заменик директора „Азотаре“ и коордиантор за безбедности у тој фабрици.

Према незваничним информацијама које смо добили током ове симулације, наше јединице су по обучености и опремљености далеко испред својих колега из наведених делова Европе.

 

 

 

Dragan Vukašinović

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: